Ενημερωτικό - Προσφυγικές Κατοικίες επί της οδού Πανόρμου 29/9/2018

Ενημερωτικό - Προσφυγικές Κατοικίες επί της οδού Πανόρμου   29/9/2018

Πάγια είναι η θέση του συλλόγου μας (επανειλημμένες οι ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων)

 

  1. Για να κηρυχθούν διατηρητέες οι προσφυγικές κατοικίες επί της οδού Πανόρμου (Αριστερά και δεξιά) , ώστε να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και η αρχιτεκτονική κληρονομιά.

 

  1. Για να προστατευθούν , από την αυθέρετη καταπάτηση , όλοι οι χώροι (Δρόμοι) ενδιάμεσα των κατοικιών που ανήκουν στο δημόσιο.

  2. Για να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου η δημόσια έκταση (λειτουργεί ήδη ως παρκάκι), μεταξύ των προσφυγικών κατοικιών και της οδού Λ.Ριανκούρ , έκτασης περίπου 400τ.μ

   Επισημένουμε ότι ο προσφυγικός συνοικισμός έχει εμβαδόν 5220τ.μ εκ των οποίων ο οικοδομημένος χώρος είναι σχεδόν 1720τ.μ και οι ελεύθεροι χώροι 3500τ.μ

   Οι διώροφες προσφυγικές κατοικίες της οδού Πανόρμου οικοδομήθηκαν για να στεγάσουν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας του 1922, το χρονικό διάστημα 1930-1932 , με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος περί οργανωμένης δόμησης που κυριάρχησαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

 

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτό το οικιστικό που είναι σημαντικό λόγω της ιστορικής και της μικρής κλίμακας στην περιοχής μας , που διακρίνεται για την έντονη πυκνοδόμηση και υπερδόμηση ( Συντελεστής Δόμησης : 3,6 , οκταόοφα κτίρια)

Τυχόν κατεδάφισης των προσφυγικών κατοικιών (και στη θέση τους ανέγερση 8όροφου μεγαθηρίου κάλυψης εδάφους 3654τμ) θα απέβαινε σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της πόλης γενικότερα (''σβήσιμο '' της ισορικής και αρχιτεκτονικής μνήμης)

Ας σημειωθεί πως μετά και από έντονες αντιδράσεις του συλλόγου μας , το συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ'αριθ 225/2000 απόφαση του απέτρεψε την κατεδάφιση των προσφυγικών κατοικιών και την κατασκευή στη θέση τους μεγάλου υπέργειου γκαράζ.

Ο Σύλλογος μας με επανειλημμένες ενέργεις του (υπομνήματα , παραστάσεις , συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας , δεντροφυτεύσεις κλπ), έχει απαιτήσει από το Δήμο Αθηναίων και τα αρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) να εγκαταλείψουν την αδράνεια τους και να πάρουν άμεσα μέτρα για να προωθηθούν τα παραπάνω αιτήματα μας.

Στην πρόθεση μας είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να εντείνουμε ακόμη πιο πολύ τιςε πιέσεις μας , κύρια μέσα από την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων , καθώς και την κοινή δράση και με άλλους φορείς.

Είναι θετικό ότι με τη βασική μας θέση για κήρυξη ως διατηρητέων των προσφυγικών κατοικιών συμφωνούν οι επιστημονικοί σύλλογοι πολεοδόμων , Αρχιτεκτόνων , Μηχανικών Δημοσίου.

 

Αυθαίρετες – παράνομες κατασκευές σε παρκάκι του Δήμου Αθηναίων 9/2/2018

Θέμα :Αυθαίρετες – παράνομες  κατασκευές σε παρκάκι του Δήμου Αθηναίων επί   της οδού Λουίζης Ριανκούρ από παρακείμενο καταστηματάρχη  (καφετέριας  Caliente)                         9/2/2018

Προς  1 Αντιδήμαρχο πρασίνου 

                      2 Αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας

                      3 Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλεως

                      3 Διευθυντή Πολεοδομίας Δήμου Αθηναίων

                      4 Πρόεδρο 7ης Δημοτικής κοινότητας

           Κοιν.   1 Δήμαρχο Αθηναίων

                       2 Πρόεδρο Δημοτικού συμβουλίου

                       3 Διευθυντή αστυνομικού τμήματος Αμπελοκήπων

 

Θέμα :Αυθαίρετες – παράνομες  κατασκευές σε παρκάκι του Δήμου Αθηναίων επί   της οδού Λουίζης Ριανκούρ από παρακείμενο καταστηματάρχη  (καφετέριας  Caliente)

      Όπως και προφορικά ενημερώσαμε της αρμόδιες υπηρεσίες (Δημοτική αστυνομία , 7ο διαμέρισμα , τμήμα παραπόνων Δήμου Αθηναίων κλπ)                                            

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ  να προβείτε άμεσα στην αποξήλωση των αυθαίρετων κατασκευών (δύο κολωνάκια , εγκατάσταση για ποδήλατα ) που πριν λίγες μέρες παρακείμενος καταστηματάρχης ( καφετέρια caliente) προέβει εντός του Δημόσιου χώρου επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ που ο Δήμος Αθηναίων εδώ και πολλά χρόνια έχει διαμορφώσει ως παρκάκι

Συνημμένα σχετική φωτογραφία

Περισσότερα...

Αυθαίρετες κατασκευές στην δημόσια έκταση – παρκάκι επί της οδού Λ. Ριανκούρ (Προσφυγικά Πανόρμου)

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: 1) κ. Καμίνη, Δήμαρχο Αθηναίων,2) κ. Δωρή, Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλεως, 3) Δ/νση Πολεοδομίας Δήμου Αθηναίων, Τμήμα Αυθαιρέτων, 4) κ. Αντωνόπουλο, Αντιδήμαρχο Πρασίνου

Κοιν.: 1) κ. Παπαδάκη, Πρόεδρο 7ουΔιαμερίσματος, 2) κ. Κακλαμάνη, Δημοτικό Σύμβουλο, 3) κ. Πορτάλιου, Δημοτικό Σύμβουλο, 4) κ. Σοφιανό, Δημοτικό Σύμβουλο, 5) κ. Κωνσταντίνου, Δημοτικό Σύμβουλο

Σας μεταφέρουμε για μια ακόμη φορά (πρόσφατο έγγραφό μας με αρ. πρωτ. Δήμου Αθηναίων 188777/21-9-2012) την αγανάκτηση όλων των κατοίκων, για την αδυναμία του Δήμου Αθηναίων, να προστατεύσει την δημόσια έκταση μισού περίπου στρέμματος, επί της οδού Λ. Ριανκούρ (Προσφυγικά Πανόρμου), από τους παρακείμενους ενοικιαστές – ιδιοκτήτες των καφετεριών που σταδιακά έχουν πλέον καταλάβει την έκταση παρά τις συνεχείς εδώ και 15 χρόνια προτροπές και προσπάθειες του συλλόγου μας (με έγγραφα και παραστάσεις προς το Δήμο Αθηναίων κινητοποιήσεις, δεντροφυτεύσεις κλπ)

Συγκεκριμένα οι παρακείμενοι καταστηματάρχες έχουν κατασκευάσει εντός της δημόσιας έκτασης διαδρόμους πρόσβασης στα καταστήματά τους, με φράχτες που τεμαχίζουν και ιδιοποιούνται τον χώρο, με προφανής στόχο την πλήρη κατάληψη και περίφραξη της έκτασης μπροστά στο κατάστημά του ο καθένας, ώστε να αξιοποιηθεί πιθανόν για τραπεζοκαθίσματα.

Απαιτούμε άμεσα, χωρίς άλλη προκλητική, μακρόχρονη ολιγωρία και αδιαφορία:

 1. Να αποξηλωθούν και απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην δημόσια έκταση.

 2. Να αξιοποιηθεί άμεσα η δημόσια έκταση ως παρκάκι υψηλού πρασίνου (διαμόρφωση του χώρου, φύτευση και πότισμα δέντρων, παγκάκια κλπ) που είναι τόσο απαραίτητο στην πυκνοδομημένη περιοχή μας δίχως να περιμένετε όπως διαφαίνεται (από το με αρ. πρωτ. Δήμου αθηναίων 218305/18-11-2011 έγγραφο του Αντιδημάρχου Πρασίνου προς το σύλλογό μας), την ολοκλήρωση της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου που προβλέπει άλλωστε χώρο πρασίνου.

Ελπίζουμε η δήλωση του κ. Αντωνόπουλου, Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου κατά την προγραμματισμένη συνάντηση με τον σύλλογό μας στις 25/10/2012 πως «σύντομα ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στην δημιουργία του πάρκου» να γίνει επιτέλους πράξη.

Ο Σύλλογος όπως πάντα, σε μια τέτοια κατεύθυνση θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας τους κατοίκους, σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς της περιοχής μας.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΠΑΝΟΡΜΟΥ - Νοέμβρης 2015

Να κηρυχθούν διατηρητέες οι προσφυγικές κατοικίες επί της Πανόμου

 Πάγια είναι η θέση του Συλλόγου μας για την κήρυξη ως διατηρητέων των προσφυγικών κατοικιΑλεξάνδρας ών της Πανόρμου, όπως κηρύχτηκαν και οι προσφυγικές κατοικίες της Λ., οι οποίες κτίστηκαν την ίδια περίοδο (δεκαετία του 1930).

Χαρακτηριστικό είναι το ψήφισμα (6/24.4.2013) της Γ.Σ. Των καθηγητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ , όπου επισημαίνεται ότι ''υποστηρίζουμε σθεναρά τη διατήρηση του συγκροτήματος της Πανόρμου , τη συντήρηση και ανάδειξη των κτιρίων ,....,τη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων , με στόχο την ελεύθερη χρήση τους από τους κατοίκους της γειτονιάς''.

Επίσης, η απόφαση (1002/13.6.2013) του Δ.Σ. Του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ,στην οποία αναφέρεται ότι πρέπει ''κατόπιν Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού να εκπονηθεί αρμοδίως μελέτη ανάπλασης της περιοχής ...θα διατηρεί την πολεοδομική κλίμακα με ιστορική αναφορά στην παλιά χρήση ώστε να αναβαθμίζεται το υφιστάμενο αστικό τοπίο''. Μετά τις παρεμβάσεις μας στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Απρίλης 2013) και την γνωμοδότησή του , η υπόθεση εκκρεμεί στον Δήμο Αθηναίων για τις δικές του ενέργειες (απόφαση Δ.Σ. Κλπ), χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει τίποτε.

Ο Σύλλογός μας κάλεσε , για μια ακόμη φορά, (Υπόμνημα με αρ.πρωτ.150520/4.5.2015) , τον Δήμο Αθηναίων να συνεχίσει να υποστηρίζει τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (με αρ.368/2010, 549/2010 ) καθώς και τη θέση του Συλλόγου μας για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου των προσφυγικών της Πανόρμου που  συνοπτικά προβλέπουν:

1.Την κήρυξη των κτιρίων ως διατηρητέων

2.Την θεσμοθέτηση των  κοινόχρηστων χώρων (κοινόχρηστο πράσινο και πεζόδρομοι)

3.Τον καθορισμό συγκεκριμένων χρήσεων γης όπως κατοικία, πολιτιστικά κτίρια κλπ.

Τέλος ο Σύλλογός μας έχει αναφερθεί για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν, έχοντας κάνει παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία (τα οποία  είναι και φέροντα στοιχεία) των προσφυγικών κατοικιών, χωρίς να μας έχει γνωστοποιήσει η Πολεοδομία του Δήμου σε επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, αν έχει πραγματοποιήσει τους σχετικούς στατικούς ελέγχους επικινδυνότητας, σε χώρους όπου καθημερινά συχνάζουν πολλοί άνθρωποι ,στη πλειοψηφία τους νέοι. Πέραν αυτών, υπάρχει (κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο) η όχληση των περιοίκων  από την μεταμεσονύκτια ηχορύπανση .

    Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να μεριμνήσει για τα παραπάνω (προώθηση της διαδικασίας τροποποίησης του σχεδίου, έλεγχο τυχόν επικινδυνότητας των κτιρίων  και λειτουργίας των καταστημάτων χωρίς την όχληση των περιοίκων .

 

Υπόμνημα για Προσφυγικά Πανόρμου

Προς: 1)   ΥΠΕΚΑ Δ/ντή Πολεοδομικού Σχεδιασμού,(με συνημμένο το σχετικό υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΕΧΩΔΕ 43969/12-10-2011 έγγραφό μας), 2)   κ. Καμίνη, Δήμαρχο Αθηναίων,3) κ. Δωρή, Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλεως, 4) Δ/νση Πολεοδομίας Δήμου Αθηναίων, τμήμα αυθαιρέτων, 5) κ. Αντωνόπουλο, Αντιδήμαρχο Πρασίνου

 Κοιν.:     1) Υπουργό ΥΠΕΚΑ, 2) Πρόεδρο 7ου Διαμερίσματος κ. Παπαδάκη, 3) κ. Κακλαμάνη, Δημοτικό Σύμβουλο, 4) κ. Πορταλιού, Δημοτικό Σύμβουλο,5) κ. Σοφιανό, Δημοτικό Σύμβουλο, 6) κ. Κωνσταντίνου, Δημοτικό Σύμβουλο

 Θέμα: Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στα Προσφυγικά της οδού Πανόρμου (07-72 παρ. 82) και προβλήματα στον χώρο

 Σχετικό: 1) Το υπ’ αρ. 1088/11-10-2011 έγγραφό μας (Αρ. πρωτ. ΥΠΕΚΑ 43969/12-10-2011),               2) Το υπ΄ αρ. πρωτ. Δήμου Αθηναίων 094003/15-5-2012 υπόμνημά μας

Σαν συνέχεια των παραπάνω σχετικών εγγράφων μας (στα οποία δεν έχουμε λάβει απάντηση).

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την έντονη ανησυχία μας, για την κατάσταση που επικρατεί στις προσφυγικές κατοικίες «Γηροκομείου» επί της οδού Πανόρμου.

Αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του χώρου και υπονομεύεται στην πράξη η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για «τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου» ενώ η αναστολή των οικοδομικών αδειών και εργασιών έμεινε στα χαρτιά, καθώς ήταν συνεχείς οι επεμβάσεις στα κτίρια και τους ενδιάμεσα των κτιρίων δημόσιους χώρους.

Ας σημειωθεί πως με την πρόταση του Δήμου Αθηναίων προβλέπεται η κήρυξη ως διατηρητέων καθώς και δημιουργία πάρκων στους ενδιάμεσους χώρους των κατοικιών που είναι δημόσιοι χώροι.

Ανησυχούμε βέβαια για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση της πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου από το ΥΠΕΚΑ (Διαβιβάστηκε με αρ. πρωτ. Δήμου 126915/24-6-2011 και πήρε από το ΥΠΕΚΑ αρ. πρωτ. 28431/27-6-2011).

Ήδη στις 14/9/2012 έληξε και η τρίτη συνεχής ετήσια αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, χωρίς να έχει εγκριθεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος χορήγησης και άλλων αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Δήμο Αθηναίων.

 Συγκεκριμένα η κατάσταση σήμερα

Α) Έχει ολοκληρωθεί ολόκληρο κτίσμα (προφανώς αυθαίρετο), στο δημόσιο χώρο μεταξύ των κατοικιών (τίτλος BAR ON THE ROAD)

B) Έχει καταληφθεί και χρησιμοποιείται ως γκαράζ ο δημόσιος χώρος πίσω από το Bar “ON THE ROAD”)

Γ) Συρρικνώνεται συνέχεια και τεμαχίζεται ο δημόσιος χώρος επί της οδού Λ. Ριανκούρ (που ο σύλλογός μας, αρκετές φορές έχει δεντροφυτεύσει και καθαρίσει) αφού χρησιμοποιείται ως είσοδος στον αυθαίρετα διαμορφωμένο (ως καφετέριες, bar), ακάλυπτο χώρο των προσφυγικών κατοικιών.

Δ) Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν, έχοντας κάνει παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία (που είναι και φέροντα στοιχεία) των προσφυγικών κατοικιών, χωρίς να μας έχει γνωστοποιήσει η Πολεοδομία του Δήμου σε επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, αν έχει πραγματοποιήσει τους σχετικούς στατικούς ελέγχους επικινδυνότητας.

 Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση για μια ακόμη φορά ζητάμε:

1)      Να πάρετε πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της πρότασης του Δήμου Αθηναίων για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου από το ΥΠΕΚΑ.

2)      Να αξιοποιηθεί άμεσα ως παρκάκι υψηλού πρασίνου η δημόσια έκταση επί της οδού Λ. Ριανκούρ, αλλά και οι άλλες δημόσιες εκτάσεις ενδιάμεσα των κατοικιών, αίτημα που διατυπώνει με δεκάδες υπομνήματα, δεντροφυτεύσεις, συγκεντρώσεις, πορείες κλπ ο σύλλογός μας συνεχώς εδώ και 15 χρόνια και που δυστυχώς συναντά την απαράδεκτη ολιγωρία και αδιαφορία του Δήμου Αθηναίων.

3)      Να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να αποτραπούν οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία (μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς την περίοδο του μεσοπολέμου).