ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ» 15/6/2021

Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής

Κοινοποίηση: Προς στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη

                                Προς όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους.

 

Σας ξαναστέλνουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη μεθόδευση καταστροφής του Πάρκου στο Μετρό Αμπελοκήπων έναν από τους λίγους ελεύθερους χώρους πρασίνου που έχουν απομείνει στους Αμπελοκήπους.

Μας εκπλήσσει ότι το θέμα αυτό που είχε αποσυρθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τον Μάρτιο 2021, επανέρχεται σήμερα 15-6-2021 στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, τη στιγμή που εκκρεμούν:

 1. Στο ΥΠΕΝ η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, με την οποία χαρακτηρίζεται ο χώρος Κοινόχρηστος Χώρος Πρασίνου.
 2. Η αίτηση των Συλλόγων στο Διοικητικό Εφετείο για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας που αφορά και τον χώρο που θέλει να παραχωρήσει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Περιφέρεια Αττικής (πρόκειται να εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο).

 

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων

Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων.        

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «ΜΕΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Αθήνα 23 Φεβρουαρίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής θα συζητήσει αύριο Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 πρόταση για να αποδεχθεί τη δωρεάν παραχώρηση χώρου που βρίσκεται στην έξοδο του σταθμού του μετρό «Αμπελόκηποι» εκ μέρους του Προέδρου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για τη δημιουργία και λειτουργία από την Περιφέρεια Αττικής Κέντρου Πληροφόρησης Πολιτών (ΚΕΠ). Επειδή δεν είναι γνωστό στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και ίσως ούτε ο εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέππας γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα γι’ αυτό τον χώρο, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου αυτού είναι διαμορφωμένος από εικοσαετία σε κοινόχρηστο χώρο με πράσινο, το οποίο συντηρεί ο Δήμος, και εξυπηρετεί παράλληλα τις ανάγκες ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας της εισόδου-εξόδου του σταθμού του μετρό. Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ανέστειλε από τον Σεπτέμβριο 2020 την έκδοση οικοδομικών αδειών και την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών προκειμένου ολόκληρος ο χώρος αυτός να μετατραπεί και τυπικά, με τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως, σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Συντάσσεται ήδη από την αρμόδια Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως του Δήμου η απαραίτητη μελέτη τροποποίησης του Σχεδίου Πόλεως. Εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο αίτηση των φορέων των Αμπελοκήπων για την ακύρωση της οικοδομική Άδειας που έχει εκδοθεί στον χώρο αυτόν για την κατασκευή Κέντρου Ενημέρωσης και καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος των οποίων οι εργασίες έχουν διακοπεί στις θεμελιώσεις (Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί τον Σεπτέμβριο 2021).

Αναρωτιώμαστε ειλικρινά, είναι σε γνώση της Περιφέρειας τα παραπάνω; Και αν ναι, ποιος είναι ο λόγος που η Περιφέρεια εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση;

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες ενέργειες του Προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ τόσο προς τον Δήμο Αθηναίων όσο και προς τους φορείς των Αμπελοκήπων που αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε τους λίγους και ελλειμματικούς κοινόχρηστους χώρους πρασίνου της συνοικίας μας.

Προτείνουμε στην Περιφέρεια, αν πράγματι θεωρεί ότι οι έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού απαιτούν τη λειτουργία ενός ακόμη ΚΕΠ στους Αμπελοκήπους, να διερευνήσει σε συνεργασία με τον Δήμο τη στέγασή του σε υπάρχοντα κτίρια του Δήμου.

Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την Περιφέρεια τη δωρεάν στέγαση του ΚΕΠ στο δικό του εντευκτήριο για την περίοδο που ισχύουν οι έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας, προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη προσπάθεια του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να αποτρέψει την κατοχύρωση ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου αυτού του χώρου που είναι κοινόχρηστος εδώ και μια εικοσαετία.

Καλούμε τον Δήμο Αθηναίων να ολοκληρώσει με ταχύτερους ρυθμούς τις διαδικασίες τροποποίησης του Σχεδίου Πόλεως στον σταθμό του Μετρό «Αμπελόκηποι» σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 5/3/2021

 •  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
         http://www.abelokipoi.gr/ mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   τηλ. επικοινωνίας: 210-6457730
 
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

        Τηλ.: 6944914529 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , www.anoampelokipi.gr

         FACEBOOK: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ    

 • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «ΜΕΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

5 Μαρτίου 2021

 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

 

Η πρόσφατη προσπάθεια του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που φέρεται ιδιοκτήτης μέρους του πάρκου στο μετρό Αμπελοκήπων, να εμπλέξει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην επιδίωξη δόμησης και ιδιωτικοποίησης αυτού του χώρου, έπεσε στο κενό χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση των φορέων των Αμπελοκήπων και την παρέμβαση της Δημοτικής αρχής, Δημοτικών και Περιφερειακών Παρατάξεων και Συμβούλων.

Όμως το θέμα παραμένει ανοικτό:

Η απάντηση της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως που εποπτεύει το ίδρυμα προς την Βουλευτή Αθηνών του Μέρα 25 Α. Αδαμοπούλου σε ερώτηση για την προσπάθεια τσιμεντοποίησης του πάρκου, απάντηση που δόθηκε επτά ολόκληρους μήνες μετά την υποβολή της ερώτησης και τη μέρα (24 Φεβρουαρίου 2021) που το θέμα θα συζητείτο στο  Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι χαρακτηριστική των προθέσεων και των απόψεων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και της πολιτικής προϊσταμένης του. Ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν ότι η ιδιωτικοποίηση του χώρου, η οικοδόμηση σε αυτό κτιρίου υγειονομικού ενδιαφέροντος και κέντρου ενημέρωσης, η δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του υπόλοιπου χώρου με τραπεζοκαθίσματα γίνεται για το καλό μας.

Η έγκριση από το ΥΠΕΝ της αναστολής των οικοδομικών εργασιών και της έκδοσης οικοδομικών αδειών στην επίμαχη περιοχή του πάρκου καθυστερεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ίσως όχι τυχαία.

Τον Απρίλιο εκδικάζεται στο Διοικητικό Εφετείο αίτηση του μισθωτή του χώρου για την ακύρωση της διακοπής των εργασιών που έχει επιβάλει ο δήμος με στόχο να οικοδομήσει τα κτίρια για τα οποία έχει εκδώσει οικοδομική άδεια.

 

 

ΖΗΤΑΜΕ

Ο Δήμος Αθηναίων να ολοκληρώσει ο Δήμος τις διαδικασίες σύνταξης και να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης της τροποποίησης του Σχεδίου πόλης για την κατοχύρωση και τυπικά αυτού του χώρου που είναι διαμορφωμένο πάρκο που συντηρεί ο δήμος εδώ και τουλάχιστον μια εικοσαετία.

Το ΥΠΕΝ (Υπουργείο περιβάλλοντος)  να σταματήσει την γραφειοκρατική καθυστέρηση της έγκρισης της αναστολής οικοδομικών εργασιών και έκδοσης αδειών που έχει αποφασίσει ομόφωνα το δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων και να προχωρήσει στην άμεση έγκριση της τροποποίηση του σχεδίου πόλης που συντάσσει ο Δήμος.

 

Η διεκδίκησή μας για θεσμική κατοχύρωση και αναβάθμιση του Πάρκου στον σταθμό του μετρό Αμπελοκήπων είναι το ελάχιστο που  ζητούμε από τον Δήμο και την Πολιτεία στο πλαίσιο και της υλοποίησης των κατευθύνσεων του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που έχει διαπιστώσει τις τεράστιες ελλείψεις σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου των Αμπελοκήπων.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για τα στοιχειώδη και αυτονόητα: Για να διαφυλάξουμε την περιοχή που ζούμε από μια ακόμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Καλούμε όλους του αμπελοκηπιώτες και όλους τους συμπολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των τοπικών φορέων.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 4/9/2020

 • ·Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων
 • ·Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων
 • ·Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για τη σωτηρία του Πάρκου «Μετρό Αμπελόκηποι»

4/9/2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

του Δήμου Αθηναίων για το πάρκο Μετρό «Αμπελόκηποι»

 

Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα

 

Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31 Αυγούστου 2020, με την οποία προστατεύεται το πάρκο, δίπλα στο σταθμό Μετρό Αμπελόκηποι επί της Λ. Αλεξάνδρας και Βουρνάζου έκτασης 830 τετρ. μέτρων από την εμπορευματοποίηση-τσιμεντοποίηση, που δυστυχώς επιδιώκει ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του χώρου, που είναι το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο, υιοθέτησε το ψήφισμα των φορέων μας δηλαδή:

«Να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο με χαρακτηρισμό του χώρου ως πράσινο και παράλληλα να ανασταλούν οι οικοδομικές εργασίες και άδειες»

Η οριστική απόφαση για την τροποποίηση θα ληφθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ώρα 5 μμ, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης Σχεδίου Πόλης του Δήμου Αθηναίων.

Η ομόφωνη αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλους τους κατοίκους, πως οι αγώνες μας, όταν υπάρχει ενότητα, πείσμα, και επιμονή, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά μας, χωρίς καμία επανάπαυση θα παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις.

Ήδη έχουμε διαβιβάσει στο Δήμο Αθηναίων, εμπεριστατωμένο Σχέδιο Εισήγησης, για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου.

 

* Τα πάρκα είναι η ανάσα της πόλης και η πυκνοδομημένη Αθήνα δεν αντέχει να χάσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της.

Τα πάρκα σε μια εποχή αποξένωσης και ατομικισμού είναι μια όαση επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής δημιουργίας, γι αυτό χρειάζονται την προστασία όλων μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 17/9/2020

 • ·Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων
 • ·Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων
 • ·Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για τη σωτηρία του Πάρκου «Μετρό Αμπελόκηποι»

17/9/2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

του Δήμου Αθηναίων για το πάρκο Μετρό «Αμπελόκηποι»

 

Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα

 

Χαιρετίζουμε την σχεδόν (μόνο 1 κατά) ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16/9/2020, με την οποία προστατεύεται το πάρκο, δίπλα στο σταθμό Μετρό Αμπελόκηποι επί της Λ. Αλεξάνδρας και Βουρνάζου έκτασης 830 τετρ. μέτρων από την εμπορευματοποίηση-τσιμεντοποίηση, που δυστυχώς επιδιώκει ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του χώρου, που είναι το Ίδρυμα Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε:

1) Να προχωρήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με χαρακτηρισμό του χώρου ως πράσινο

2) Να ανασταλούν για ένα (1) χρόνο οι οικοδομικές εργασίες και άδειες

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλους τους κατοίκους, πως οι αγώνες μας, όταν υπάρχει ενότητα, πείσμα, και επιμονή, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Κι ακόμη ότι μπορούμε και πρέπει να προστατεύσουμε τους τελευταίους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της Αθήνας (για υψηλό πράσινο, επικοινωνία, ψυχαγωγία, πολιτιστική δημιουργία)

Από την πλευρά μας, χωρίς καμία επανάπαυση θα παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις.

 

* Τα πάρκα είναι η ανάσα της πόλης και η πυκνοδομημένη Αθήνα δεν αντέχει να χάσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της.

Τα πάρκα σε μια εποχή αποξένωσης και ατομικισμού είναι μια όαση επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής δημιουργίας, γι αυτό χρειάζονται την προστασία όλων μας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΣ: Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Αθηναίων 26/8/2020

 • ·Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων
 • ·Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων
 • ·Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για τη σωτηρία του Πάρκου «Μετρό Αμπελόκηποι»

26/8/2020

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Αθηναίων

 

ΟΧΙ Στην Καταστροφή του Πάρκου

Μετρό «Αμπελόκηποι»

 

 

Εκφράζοντας τη θέληση, αγωνία και αποφασιστικότητα, δεκάδων φορέων και πάνω από 500 κατοίκων που υπέγραψαν σχετικό υπόμνημα, για μια ακόμη φορά.

          Ζητάμε από το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων που συνεδριάζει τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020.

          Να πάρει απόφαση

«Για άμεση τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης ώστε να χαρακτηριστεί ο χώρος ως κοινόχρηστο πράσινο και παράλληλα για αναστολή των οικοδομικών εργασιών και αδειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης».

Έτσι θα αποτραπεί η καταστροφή του τελευταίου ίσως ελεύθερου δημόσιου χώρου στην καρδιά των Αμπελοκήπων που διακρίνονται για την πυκνοδόμηση και τους περιορισμένους, σχεδόν ανύπαρκτους ελεύθερους χώρους.

Ας σημειωθεί πως η μεγάλη έλλειψη σε πράσινο έχει καταγραφεί και από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

 

Συν.: Κείμενο «Διαμαρτυρία» με τίτλο «Όχι στη Δόμηση του Πάρκου στο Μετρό Αμπελόκηποι» που υπογράφεται από 8 φορείς και 500 κατοίκους μέχρι τώρα.