Αγαπητοί γείτονες,

Καλωσήρθατε στην ιστοσελίδα μας που δημιουργήσαμε για να διευρύνουμε την επικοινωνία μαζί σας, να γνωριστούμε με όσους δεν μας γνωρίζετε, να σας ενημερώσουμε για τη δράση μας στη γειτονιά μας και να σας καλέσουμε να βρεθείτε κοντά μας συμμετέχοντας στις δραστηριότητες μας και στις διεκδικήσεις μας.

Είμαστε ένας Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων που ιδρύθηκε το 1959. Από τότε μέχρι σήμερα αγωνιζόμαστε συνεχώς για την περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας.

Ο Σύλλογός μας έχει βάλει τη σφραγίδα του σε όλα τα έργα που έγιναν στην περιοχή μας (δρόμοι, σχολεία, πάρκα, δίκτυα κοινής ωφέλειας κλπ), ενώ προώθησε την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία σε μια προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Βασική αρχή του συλλόγου μας ήταν πάντα και φυσικά παραμένει και σήμερα η ενότητα όλων των κατοίκων στη βάση των κοινών προβλημάτων, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η αγωνιστική διεκδίκηση.

Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος μας, επικέντρωσε την προσοχή του στην προστασία των τελευταίων ελεύθερων χώρων της γειτονιάς μας, και της ευρύτερης περιοχής, συνειδητοποιώντας τη μεγάλη αξία των πάρκων (μικρών σε επίπεδο γειτονιάς και φυσικά μεγαλύτερων), αφού βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής και αποτελούν σημεία αναφοράς για επικοινωνία και πολιτιστική δημιουργία.

Στη γειτονιά μας αγωνίστηκε ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία και με τους άλλους συλλόγους (πολιτιστικούς, αθλητικούς, γονέων κλπ), με ποικιλία μορφών κινητοποίησης όπως συγκεντρώσεις, πορείες, δεντροφυτεύσεις κλπ, για την αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης ΚΑΠΑΨ επί της οδού Τριφυλλίας, ως πάρκο υψηλού πρασίνου καθώς και του οικοπέδου της ΔΕΗ, επί της οδού Λάμψα, ως σχολείο και πράσινο (και όχι για την ανέγερση μεγαθηρίου στέγασης των κεντρικών υπηρεσιών της ΔΕΗ).

Στην ευρύτερη περιοχή πρωτοστάτησε ο Σύλλογός μας για τη σωτηρία του κτήματος ΘΩΝ (Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Κηφισίας), ενώ σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και κινήσεις πολιτών, συμβάλλει στην προώθηση πολλών άλλων ζητημάτων (Κουντουριώτικα, Γήπεδο ΠΑΟ, Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας, Αττικό Άλσος, Πάρκο Γουδή, Ελαιώνας, Υμηττός, ελεύθερες παραλίες κλπ).

Στο Σύλλογό μας, τις απογευματινές ώρες, λειτουργούν επί πολλά χρόνια, με σημαντική επιτυχία και πολλές αξιόλογες παραστάσεις και εκδηλώσεις τμήματα παραδοσιακού και μοντέρνου χορού, θεατρικού εργαστηρίου (θεατρική ομάδα «Άπλετοι Κήποι»), χορωδίας, εκδρομών, θεατρικού παιχνιδιού και ζωγραφικής για παιδιά.

Παράλληλα πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του συλλόγου μας, συσκέψεις, συζητήσεις, συνεστιάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις   (βραδιές   θεάτρου,   χορωδίας,   χορού,   ποίησης,   κλπ) αξιοποιώντας το ανοιχτό θεατράκι και τα πάρκα της γειτονιάς μας, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων, τη διασκέδαση, τη μόρφωση και την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία.

Ο σύλλογος μας δεν στάθηκε μόνο σε ζητήματα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά αλλά διεύρυνε τις δραστηριότητες του σε ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Έτσι λειτούργησαν επιτροπές ειρήνης (σε συντονισμό με άλλους φορείς της γειτονιάς μας), παιδείας, επιτροπή ενάντια στα ναρκωτικά.

Σήμερα, 52 χρόνια μετά την ίδρυση του ο Σύλλογός μας εξακολουθεί να αγωνίζεται και να διεκδικεί.

Α) Για τη γειτονιά μας

 • Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Το Πάρκο ΚΑΠΑΨ ολοκληρώθηκε με τους αγώνες των κατοίκων )
 • Οικόπεδο ΔΕΗ (Σχολείο και πράσινο)
 • Προσφυγικά  Πανόρμου    (Ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου - Άμεσα μέτρα κατά της όχλησης των περιοίκων)
 • Οικοπεδάκι Ριανκούρ (Άμεσα παρκάκι υψηλού πρασίνου)
 • Οικοπεδάκι Μοισιόδακος    (Άμεση αποκατάσταση στην πρότερα του κατάσταση)
 • Απομάκρυνση περιπτέρου  από την πλατεία  ΜΕΤΡΟ Πανόρμου
 • Μείωση ύψους οικοδομών
 • Κυκλοφοριακή μελέτη (πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις κ.λπ.)
 • Κατεδάφιση αυθαιρέτων σε υποχρεωτικά ακάλυπτους χώρους
 • Επέκταση ανακύκλωσης
 • Κεραίες κινητής τηλεφωνίας
 • Βελτίωση συγκοινωνιών (διαδημοτική γραμμή κ.λπ.)

Β) Για την ευρύτερη περιοχή

 • Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Άμεση θεσμοθέτηση ως πάρκο υψηλού πρασίνου, σύμφωνα με τη μελέτη του Ε.Μ.Π, χωρίς εμπορευματοποίηση - Άμεση απομάκρυνση του Μπάντμιντον και των στρατοπέδων)
 • Γήπεδο ΠΑΟ - Κουντουριώτικα (Πάρκο υψηλού πρασίνου)
 • Προσφυνικά Λ. Αλεξάνδρας (Διατήρηση - Ανάπλαση)

Αγαπητοί γείτονες,

Η σημερινή πολιτική κατάσταση με την οξύτατη οικοδομική κρίση που πλήττει τους εργαζόμενους απαιτεί περισσότερο από ποτέ την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας για την προστασία των ελεύθερων χώρων, καθώς και το δυνάμωμα των προσπαθειών μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Παράλληλα είναι ανάγκη η δράση μας να συνεχιστεί ακόμη πιο μαζικά και αποφασιστικά για βασικά προβλήματα (π.χ. ανεπάρκειας παιδικών σταθμών και έλλειψης προσωπικού, συγχωνεύσεων σχολείων, ναρκωτικών, ειρήνης κ.λπ.) που απασχολούν όλους μας.
Για όλα αυτά ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε έναν από σας να έρθει κοντά μας, να μας γνωρίσει, να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες μας και να εμπλουτίσει τους προβληματισμούς και τη δράση μας.