Προς: 1)   ΥΠΕΚΑ Δ/ντή Πολεοδομικού Σχεδιασμού,(με συνημμένο το σχετικό υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΕΧΩΔΕ 43969/12-10-2011 έγγραφό μας), 2)   κ. Καμίνη, Δήμαρχο Αθηναίων,3) κ. Δωρή, Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλεως, 4) Δ/νση Πολεοδομίας Δήμου Αθηναίων, τμήμα αυθαιρέτων, 5) κ. Αντωνόπουλο, Αντιδήμαρχο Πρασίνου

 Κοιν.:     1) Υπουργό ΥΠΕΚΑ, 2) Πρόεδρο 7ου Διαμερίσματος κ. Παπαδάκη, 3) κ. Κακλαμάνη, Δημοτικό Σύμβουλο, 4) κ. Πορταλιού, Δημοτικό Σύμβουλο,5) κ. Σοφιανό, Δημοτικό Σύμβουλο, 6) κ. Κωνσταντίνου, Δημοτικό Σύμβουλο

 Θέμα: Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στα Προσφυγικά της οδού Πανόρμου (07-72 παρ. 82) και προβλήματα στον χώρο

 Σχετικό: 1) Το υπ’ αρ. 1088/11-10-2011 έγγραφό μας (Αρ. πρωτ. ΥΠΕΚΑ 43969/12-10-2011),               2) Το υπ΄ αρ. πρωτ. Δήμου Αθηναίων 094003/15-5-2012 υπόμνημά μας

Σαν συνέχεια των παραπάνω σχετικών εγγράφων μας (στα οποία δεν έχουμε λάβει απάντηση).

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την έντονη ανησυχία μας, για την κατάσταση που επικρατεί στις προσφυγικές κατοικίες «Γηροκομείου» επί της οδού Πανόρμου.

Αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του χώρου και υπονομεύεται στην πράξη η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για «τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου» ενώ η αναστολή των οικοδομικών αδειών και εργασιών έμεινε στα χαρτιά, καθώς ήταν συνεχείς οι επεμβάσεις στα κτίρια και τους ενδιάμεσα των κτιρίων δημόσιους χώρους.

Ας σημειωθεί πως με την πρόταση του Δήμου Αθηναίων προβλέπεται η κήρυξη ως διατηρητέων καθώς και δημιουργία πάρκων στους ενδιάμεσους χώρους των κατοικιών που είναι δημόσιοι χώροι.

Ανησυχούμε βέβαια για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση της πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου από το ΥΠΕΚΑ (Διαβιβάστηκε με αρ. πρωτ. Δήμου 126915/24-6-2011 και πήρε από το ΥΠΕΚΑ αρ. πρωτ. 28431/27-6-2011).

Ήδη στις 14/9/2012 έληξε και η τρίτη συνεχής ετήσια αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, χωρίς να έχει εγκριθεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος χορήγησης και άλλων αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Δήμο Αθηναίων.

 Συγκεκριμένα η κατάσταση σήμερα

Α) Έχει ολοκληρωθεί ολόκληρο κτίσμα (προφανώς αυθαίρετο), στο δημόσιο χώρο μεταξύ των κατοικιών (τίτλος BAR ON THE ROAD)

B) Έχει καταληφθεί και χρησιμοποιείται ως γκαράζ ο δημόσιος χώρος πίσω από το Bar “ON THE ROAD”)

Γ) Συρρικνώνεται συνέχεια και τεμαχίζεται ο δημόσιος χώρος επί της οδού Λ. Ριανκούρ (που ο σύλλογός μας, αρκετές φορές έχει δεντροφυτεύσει και καθαρίσει) αφού χρησιμοποιείται ως είσοδος στον αυθαίρετα διαμορφωμένο (ως καφετέριες, bar), ακάλυπτο χώρο των προσφυγικών κατοικιών.

Δ) Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν, έχοντας κάνει παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία (που είναι και φέροντα στοιχεία) των προσφυγικών κατοικιών, χωρίς να μας έχει γνωστοποιήσει η Πολεοδομία του Δήμου σε επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, αν έχει πραγματοποιήσει τους σχετικούς στατικούς ελέγχους επικινδυνότητας.

 Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση για μια ακόμη φορά ζητάμε:

1)      Να πάρετε πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της πρότασης του Δήμου Αθηναίων για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου από το ΥΠΕΚΑ.

2)      Να αξιοποιηθεί άμεσα ως παρκάκι υψηλού πρασίνου η δημόσια έκταση επί της οδού Λ. Ριανκούρ, αλλά και οι άλλες δημόσιες εκτάσεις ενδιάμεσα των κατοικιών, αίτημα που διατυπώνει με δεκάδες υπομνήματα, δεντροφυτεύσεις, συγκεντρώσεις, πορείες κλπ ο σύλλογός μας συνεχώς εδώ και 15 χρόνια και που δυστυχώς συναντά την απαράδεκτη ολιγωρία και αδιαφορία του Δήμου Αθηναίων.

3)      Να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να αποτραπούν οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία (μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς την περίοδο του μεσοπολέμου).