Προς τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε για ορισμένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ζητώντας την συμπαράσταση και παρέμβασή σας, ώστε να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων έτους 2012.

Πρώτα απ΄ όλα όμως, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας, επειδή ένα απ΄ τα βασικότερα αιτήματά μας, έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Πρόκειται για «εργασίες αποκατάστασης – ανακαίνισης αιθουσών στο πάρκο ΚΑΠΑΨ» επί των οδών Τριφυλλίας και Λάμψα, ώστε να αξιοποιηθούν ως Λέσχη Φιλίας, Κυλικείο, Πολιτιστικές δραστηριότητες.

Επισημαίνουμε βέβαια πως έχουν συμπεριληφθεί 400.000 ΕΥΡΩ που αποτελούν το μισό του συνολικού προϋπολογισμού του έργου που είναι 980.000 ΕΥΡΩ (προσχ. Προϋπολ. σελ. 61).

Ακόμη σας γνωρίζουμε ότι το ίδιο έργο είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων:

α) για το 2010 με το ποσόν των 980.000 ΕΥΡΩ, ενώ τελικά απορροφήθηκαν μόνο 50.000 ΕΥΡΩ, και

β) για το 2011 με το ποσόν των 350.000 ΕΥΡΩ, ενώ τελικά απορροφήθηκαν μόνο 65.000 ΕΥΡΩ.

Ας σημειωθεί ότι περίπου το ¼ του ποσού καλύπτεται από το κοινοτικό πρόγραμμα «Θησέας».

Έχουμε προτείνει τέλος επανειλημμένα να κατασκευασθεί γεώτρηση για το πότισμα του πάρκου ΚΑΠΑΨ, αλλά και άλλων που βρίσκονται πιο χαμηλά υψομετρικά (πλατείες Χαιροπούλου, Βέμπο κ.λπ.), αφού εκτιμούμε πως θα βρεθεί αρκετό νερό σε μικρό βάθος, επειδή παλιά περνούσε ρέμα εντός του πάρκου, κι ακόμη επειδή βρέθηκε αρκετό νερό στις πλησίον του πάρκου ανεγειρόμενες πρόσφατα πολυκατοικίες.

Α) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

1) Οικόπεδο ΔΕΗ

Ζητάμε με επανειλημμένες κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις, πορείες κ.λπ.) όλων των φορέων της περιοχής μας, επί 20 χρόνια το οικόπεδο της ΔΕΗ επί της οδού Λάμψα, έκτασης 10 στρεμμάτων, που είναι ο τελευταίος ελεύθερος χώρος της έντονα πυκνοδομημένης περιοχής μας, να αξιοποιηθεί ως σχολείο (τα 6 στρέμματα), και πράσινο (τα 4 στρέμματα), και όχι όπως επιμένει η Διοίκηση της ΔΕΗ ως μεγαθήριο στέγασης των κεντρικών της υπηρεσιών (κάλυψης εδάφους 4,5 στρεμμάτων, ύψους 28 μέτρων, με δύο υπόγεια γκαράζ).

Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να συμπεριλάβει το σχετικό ποσόν για την απαλλοτρίωση των 4 στρεμμάτων για πράσινο στον προϋπολογισμό 2012, σύμφωνα άλλωστε και με την ομόφωνη υπ΄ αριθ. 2052/19-11-2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ας σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ΄ αριθ. 2407/2009 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 46/30-1-2003) που χαρακτήρισε το οικόπεδο της ΔΕΗ ως σχολείο και πράσινο.

Παράλληλα ο Δήμος θα πρέπει:

α) Να συμπεριλάβει και το οικόπεδο της ΔΕΗ στην πρότασή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για απαλλοτριώσεις από τα χρήματα του πράσινου ταμείου, σύμφωνα άλλωστε με επανειλημμένες υποσχέσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής και των Υπουργών Περιβάλλοντος.

β) Να εξετάσει τη δυνατότητα ανταλλαγής του οικοπέδου της ΔΕΗ με άλλα δημόσια κτίρια ή και οικόπεδα (εκτός φυσικά των Αθηνών).

2) Δημόσια έκταση επί της οδού Λ. Ριανκούρ και Πανόρμου

Εδώ και 10 χρόνια, ζητάμε με υπομνήματα, παραστάσεις, δενδροφυτεύσεις κ.λπ., να αξιοποιηθεί αυτή η δημόσια έκταση των 400 μ2, ως παρκάκι υψηλού πρασίνου.

Επισημαίνουμε ότι η υπάρχουσα κατάσταση δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους καταπάτησης της έκτασης απ΄ τους παρακείμενους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα πρέπει να προστατευθούν χωρίς άλλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση και οι ενδιάμεσοι χώροι δηλαδή μεταξύ των προσφυγικών κατοικιών επί της οδού Πανόρμου, αφού είναι δημόσιοι και οι οποίοι δυστυχώς έχουν ήδη καταληφθεί από τους παρακείμενους ιδιοκτήτες – ενοικιαστές.

Αποτελεί βέβαια θετικό γεγονός, ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει προωθήσει τη διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου των προσφυγικών κατοικιών (Διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με το υπ΄ αριθ. Πρωτ. Δήμου 126915/24-6-2011 υπόμνημα), χαρακτηρίζοντας τις πιο πάνω αναφερόμενες εκτάσεις ως πράσινο.

Η διαδικασία όμως της έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου μπορεί να καθυστερήσει πολλά χρόνια με συνέπεια να ενταθούν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις που δημιουργούν ως γνωστόν τετελεσμένες καταστάσεις και παράλληλα αλλοιώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα των προσφυγικών κατοικιών.

3) Παρκάκι Μοισιόδακος και Αυγερινού

Εδώ και 6 χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα η μη επαναφορά του μικρού πάρκου στην προτέρα του κατάσταση (απαιτείται ένας μικρός τοίχος αντιστήριξης των πρανών επί της οδού Μοισιόδακος) με την κατάργηση της σκάλας που τσιμεντοποιεί το μισό σχεδόν πάρκο, εξυπηρετώντας μόνο τον παρακείμενο ιδιοκτήτη που εξασφαλίζει χωριστή είσοδο στο διαμέρισμα του 1ου ορόφου της πολυκατοικίας του.

Ας σημειωθεί ότι υπάρχει ομόφωνη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (υπ΄ αριθ. 2017/12-10-2009), που επιτέλους πρέπει να υλοποιηθεί.

Αυτή είναι η απαίτηση και του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος και με πρόσφατη απόφασή του στις 21/12/2011.

Β) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Επισημαίνουμε ορισμένα απ΄ τα προβλήματα που από κοινού με άλλους φορείς και κινήσεις πολιτών προωθεί ο Σύλλογός μας.

1) Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Επιβάλλεται ο Δήμος Αθηναίων να εγκαταλείψει την μακρόχρονη αδράνεια και αδιαφορία του και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση, συρρίκνωση και τσιμεντοποίηση του χώρου, ως αποτέλεσμα των διεκδικήσεων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που αναζητούν νέους χώρους για την εγκατάστασή τους, και να προχωρήσει η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου προς όφελος όλων των Αθηναίων.

Επισημαίνουμε ενδεικτικά και συνοπτικά ορισμένες άμεσες δράσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με το υπ΄ αριθ. Πρωτ. 738/4-3-2011 έγγραφο του Προέδρου του Οργανισμού Αθήνας κ. Πολύζου προς το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη.

α) Πεζοδρόμηση των κεντρικών άτυπων δρόμων και διακοπή της υφιστάμενης σύνδεσης ανάμεσα στη Λεωφ. Μεσογέιων και την Λεωφ. Κατεχάκη.

β) Διαμόρφωση μιας νέας κεντρικής πλατείας στη θέση του καταργούμενου κεντρικού χώρου άτυπης στάθμευσης.

γ) Άμεση παράδοση στο Δήμο Αθηναίων του χαρακτηρισμένου κοινόχρηστου χώρου ο οποίος περιβάλλει το ιστορικό κτίριο της σχολής χωροφυλακής και ενσωμάτωσή του στο πάρκο.

δ) Παράδοση στο Δήμο Αθηναίων του δυτικού τμήματος του ανενεργού στρατοπέδου Βαρύτη και ενσωμάτωσή του στο πάρκο.

ε) Ενοποίηση και ανάδειξη των εκτάσεων με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, κατά μήκος του ελεύθερου κλάδου του Ιλισού, κυρίως στα δυτικά την Λεωφ. Κατεχάκη.

Παράλληλα, θα πρέπει ο Δήμος Αθηναίων:

α) Να απαιτήσει την υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ 187/16-6-2011 που θεσμοθετεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Δηλαδή:

Να εκπονηθούν το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) που αποσκοπεί στην εξειδίκευση του σχεδιασμού του Πάρκου και οι Πολεοδομικές Μελέτες (ΠΜ) της Ζώνης Ελεγχόμενης ανάπτυξης (ΖΕΑ).

β) Να συμβάλλει για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθώς και για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή ενιαίου, υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση.

γ) Να πρωτοστατήσει στην άμεση απομάκρυνση του Μπάντμιντον, το οποίο ως γνωστόν, χωροθετήθηκε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της πολιτείας προσωρινά, και ότι θα απομακρυνόταν μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με το Μπάντμιντον διασπάται και κατακερματίζεται ο πυρήνας του πάρκου, και δημιουργείται μια εικόνα (απέραντο πάρκινγκ, δρόμοι παράνομοι, αυτοκίνητα παντού κ.λπ.) που δεν ταιριάζει σε πάρκο.

2) Προσφυγικές κατοικίες επί την Λ. Αλεξάνδρας

Είναι καιρός ο Δήμος Αθηναίων να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διατηρηθούν – αναπλαστούν οι προσφυγικές κατοικίες, και η μεταξύ τους σημαντική έκταση να αξιοποιηθεί ως πάρκο υψηλού πρασίνου.

3) Γήπεδο ΠΑΟ – Κουντουριώτικα

Ζητάμε να αξιοποιηθούν ως χώροι υψηλού πρασίνου χωρίς υπόγειο γκαράζ.

4) Κυκλοφοριακή μελέτη

Επιβάλλεται να καταρτισθεί κυκλοφοριακή μελέτη ώστε να αποφεύγονται αποσπασματικές παρεμβάσεις με βασικά κριτήρια:

α) Την προστασία των γειτονιών από την υπερτοπική κυκλοφορία

β) Τη διευκόλυνση της κίνησης πεζών και οχημάτων (μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις κ.λπ.)

γ) Την πεζοδρόμηση οδών που συνδέουν χώρους πρασίνου – πλατείες.

Γ) ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Επειδή αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, όπως λιγοστό πράσινο, έντονη πυκνοδόμηση, μόλυνση της ατμόσφαιρας, κυκλοφοριακός φόρτος κ.λπ., τα οποία θα επιδεινωθούν από τις διαφαινόμενες κλιματικές αλλαγές, σε συνδυασμό με την καταστροφή του περιαστικού πρασίνου (Πεντέλη, Πάρνηθα).

Θεωρούμε πως πρέπει να προστατευθούν οι τελευταίοι λίγοι, εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι, και να αξιοποιηθούν ως πάρκα υψηλού πρασίνου. Δηλαδή και οι μικρότεροι σε επίπεδο γειτονιάς, και οι μεγαλύτεροι (Γουδή, Ελαιώνας, Ελληνικό κ.λπ.), αφού αλλάζουν το μικροκλίμα και αποτελούν σημεία αναφοράς για πράσινο, αναψυχή, πολιτιστική δημιουργία, αλλά και καταφυγή σε περιόδους καύσωνα ή μεγάλων σεισμών.

Δ) ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να απαιτήσει, σύμφωνα άλλωστε και με τη σχετική νομοθεσία.

Τα χρήματα του πράσινου ταμείου να διατεθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, και όχι για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού.

Προτείνουμε η σύσκεψή μας γι΄ αυτό το ζήτημα να εκδώσει σχετικό ψήφισμα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Μ. Ζωίδης

Η Γραμματέας
Ε. Παπαδήμα