ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

ΠΕΜΠΤΗ 12/1  20:15                                                                                                         

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ (Phoenix(2014, διάρκεια 98ˊ) Γερμανική ταινία, θρίλερ, σκηνοθεσία Κρίστιαν Πέτζολντ.

Ιούνιος, 1945. Η Νέλι καταφέρνει να επιζήσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, έχοντας όμως υποστεί πολλά τραύματα θα υποβληθεί σε μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να αναπλάσει το πρόσωπό της. Όταν ολοκληρωθούν, θα αναζητήσει το σύζυγό της, ο οποίος όμως δεν θα την αναγνωρίσει. Αντιθέτως λόγω της ομοιότητάς της, θα της προτείνει να υποδυθεί την γυναίκα του, που ο ίδιος θεωρεί νεκρή, με σκοπό να διεκδικήσουν την περιουσία της. Η Νέλι δέχεται να παίξει αυτό το ρόλο, ελπίζοντας ότι έτσι θα μάθει την αλήθεια για τα πραγματικά συναισθήματα του άνδρα της.

 

Χιτσκοκικό παιχνίδι πλαστών ταυτοτήτων κι απόκρυφων επιθυμιών με ιστορικοπολιτικό φόντο. Καλοστημένο σασπένς και έντεχνη αλληγορία για τη μεταπολεμική Γερμανία στην πλέον καλοζυγισμένη δραματικά και σκηνοθετικά συνεργασία του Κρίστιαν Πέτζολντ με τη Νίνα Χος.

 

ΠΕΜΠΤΗ 19/1  20:15                                                                                

 ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ (Capernaum)(2018, διάρκεια 126 λεπτά) Λίβανο-γαλλική, κοινωνική, σκηνοθεσία Ναντίν Λαμπακί 

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Οικουμενικό Βραβείο  στο Φεστιβάλ Καννών, Υποψήφια για  Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η ιστορία ενός ατίθασου, χαρισματικού αγοριού, το οποίο επαναστατεί ενάντια στη γεμάτη κακουχίες ζωή του και παλεύει να βρει τρόπο να επιβιώσει στις παραγκουπόλεις του Λιβάνου, μετατρέπεται σε μια συγκλονιστική ταινία για το ακατανίκητο ανθρώπινο πνεύμα. 

 

ΠΕΜΠΤΗ 26/1  20:15

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (The Return).(2003, Διάρκεια 105 λεπτά.). Ρωσική, σινεφίλ, σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ.

Η συνάντηση δυο νεαρών αδερφών με το «χαμένο» πατέρα τους σε μια αλληγορική, ποιητική, σκηνοθετημένη με ξεχωριστή έμπνευση ταινία που περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σ' έναν πατέρα και τους δυο γιους του, όταν ο πατέρας επιστρέφει ύστερα από απουσία δώδεκα χρόνων.                                                                                  Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας 2003.