ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 

Η Κινηματογραφική Ομάδα Του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων σας προσκαλεί στην προβολή δύο σπουδαίων κοινωνικών, δραματικών ταινιών,  οι οποίες τιμήθηκαν αμφότερες με το Χρυσό Φοίνικα (Palme dˊOr) του Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Νοέμβριος, όμως, επιφυλάσσει μία έκπληξη και για τους φίλους του χορού & όχι μόνο!

Την Πέμπτη 10/11 η Κινηματογραφική Ομάδα, σε συνεργασία με τη  Jazz & Swing Academy, διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στο swing. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση της ιστορίας του swing και χορευτικά shows από την ομάδα των Athens Swing Cats, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με live της καλλιτέχνιδας Lena Lou και ανοιχτό πάρτι με τη συμμετοχή όλων.

 

ΠΕΜΠΤΗ 3/11

20:15

 

ROSETTA (ΡΟΖΕΤΑ)

(1999, διάρκεια 93ˊ)

Γαλλική – βελγική ταινία, κοινωνικό δράμα, σενάριο - σκηνοθεσία Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν.

 

Υπόθεση: H νεαρή Rosetta ζει σε μια παραγκούπολη του Βελγίου μαζί με την αλκοολική μητέρα της. Στην προσπάθειά της να επιβιώσει, η Rosetta προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μια δουλειά ώστε να γλιτώσει από την ανέχεια. Αποφασισμένη να πετύχει τον σκοπό της, η πρωταγωνίστρια δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα και χρησιμοποιεί κάθε μέσο προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει από τη ζωή στο περιθώριο της κοινωνίας.

Η συγκλονιστική δημιουργία των αδερφών Νταρντέν καταγράφει με ρεαλισμό το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και οι άνεργοι της σύγχρονης δυτικής καπιταλιστικής κοινωνίας. Η ταινία, παραγωγής 1999, είναι το ίδιο επίκαιρη σήμερα όσο και την εποχή στην οποία γυρίστηκε. Τιμημένη με το Χρυσό Φοίνικα και με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία της Έμιλι Ντέκεν,, η Rosetta αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απόπειρες ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη βάση της κοινωνικής τους πυραμίδας οι εύπορες ευρωπαϊκές χώρες.

 

ΠΕΜΠΤΗ 10/11

20:00

 

Η Κινηματογραφική Ομάδα Του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και η  Jazz & Swing Academy σας προσκαλούν στην αίθουσα Λάκωνος 9, πάρκο ΚΑΠΑΨ, με ελεύθερη είσοδο, σε μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στο swing!

 

  • Παρουσίαση της ιστορίας του swing με τη μορφή διάλεξης από τη Dr Josephine Ivanova
  • Χορευτικά shows
  • Live της καλλιτέχνιδας Lena Lou
  • Μουσικές επιλογές από γνωστούς DJs
  • Ανοικτό πάρτυ με πολύ χορό

 

Η διάλεξη θα πραγματευθεί θέματα όπως η κοινωνική κι οικονομική κατάσταση της Δύσης κι ειδικά της Αμερικής κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το κοινωνικό φαινόμενου του ρατσισμού, οδήγησαν σε μία άνιση αντιμετώπιση ως κι αποκλεισμό έγχρωμων καλλιτεχνών παρόλη την ουσιαστική συμβολή τους στη δημιουργία ενός ολόκληρου καλλιτεχνικού ρεύματος.

Ειδική μνεία θα γίνει στη συμβολή του Hollywood την εποχή του Μεσοπολέμου στη δημιουργία μίας συλλογικής συνείδησης γύρω από το swing.

Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν ενδεικτικά χορευτικά των Athens Swing Cats αλλά και προβολή σπάνιου αυθεντικού κινηματογραφικού υλικού.

 

ΠΕΜΠΤΗ 24/11

20:15

 

I, DANIEL BLAKE (ΕΓΩ, Ο DANIEL BLAKE)

(2016, διάρκεια 100ˊ)

Αγγλική ταινία, κοινωνικό δράμα, σκηνοθεσία Κεν Λόουτς.

 

Υπόθεση: Ο 60χρονος ξυλουργός Daniel Blake έπειτα από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο αναγκάζεται να σταματήσει να δουλεύει. Οι κοινωνικές υπηρεσίες της Αγγλίας, όμως, αρνούνται να του παραχωρήσουν επίδομα ασθενείας. Ο Blake γνωρίζει μια άπορη ανύπαντρη μητέρα και τα δύο ανήλικά παιδιά της και προσπαθεί να τη βοηθήσει να επιβιώσει, ενώ παράλληλα μάχεται ενάντια στο τέρας της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει ανθρώπους όπως αυτόν με σκληρότητα και αδιαφορία.

Η ταινία που χάρισε στον σπουδαίο σκηνοθέτη Κεν Λόουτς τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας του, αποτελεί μια καταγγελία της απουσίας του κοινωνικού κράτους πρόνοιας στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Το σενάριο στηλιτεύει την απροθυμία των κοινωνικών υπηρεσιών να προσεγγίσουν τα προβλήματα του κάθε πολίτη με ανθρωπιά και σεβασμό, καθώς οι τεχνοκράτες που τις στελεχώνουν αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως νούμερα και στατιστικές. Ο Λόουτς παρουσιάζει με χιούμορ, τρυφερότητα, αλλά και οργή, τον άνισο αγώνα που δίνει ο Daniel Blake να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του απέναντι σε ένα σύστημα που μοιάζει προορισμένο να τον οδηγήσει στα όρια της απόγνωσης.