ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Λάκωνος 9, Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας & Λάμψα)-Τηλ.: 6944 914529, 6944 738640, 6946 509575

 

                                                                                                                                                Αθήνα 29/09/2023

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-10-2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 6:00μμ στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ

(Τριφυλλίας & Λάμψα) Σε ανοιχτό διάλογο για τα προβλήματα της περιοχής μας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

Προς: Δήμο Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής, Κυβέρνηση, Δημοτικές & Περιφερειακές Παρατάξεις,  Φορείς, κατοίκους, ΜΜΕ

 

Να επιλυθούν τα Προβλήματα της Περιοχής μας

 

  Παραθέτουμε για μια ακόμη φορά, βασικά προβλήματα της περιοχής μας που δυστυχώς, παραμένουν επί πολλά χρόνια άλυτα, ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας, Δήμου Αθηναίων, Περιφέρειας Αττικής, Κυβέρνησης.

 

  1. Να υλοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση, ασύμβατες για πάρκο χρήσεις (Μπάντμιντον, Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, Υπηρεσίες Υπουργείων, κλπ.), αυτοκίνητα (σήμερα στο κέντρο του πυρήνα του πάρκου, έχει δημιουργηθεί ένα απέραντο παράνομο πάρκινγκ), διαμπερή κυκλοφορία, συρματοπλέγματα, στρατόπεδα, νέα κτίρια κλπ.
  2. Να επαναλειτουργήσει πλήρως το Γηροκομείο Αθηνών

Σήμερα από τις 10 πτέρυγες με δυναμικότητα 600 τροφίμων, λειτουργούν μόνο 3 με 100 τρόφιμους, ενώ ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης, τα χρέη του Γηροκομείου ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια, παρά τα 800 ακίνητά του.

Η θέση μας είναι πως πρέπει να περάσει το Γηροκομείο Αθηνών στο Δημόσιο ή στον Δήμο Αθηναίων, ώστε να διασφαλιστεί καλύτερα η χρηστή-διαφανής διαχείριση, της τεράστιας περιουσίας του.

  1. Να διασωθεί το ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΔΕΗ, επί της οδού Λάμψα έκτασης 2,7 στρεμμάτων που έχει χαρακτηριστεί «κοινόχρηστο πράσινο» από το 2003 (ΦΕΚ 46/30-01-2003), ως αποτέλεσμα των μακρόχρονων αγώνων μας.

Οι επανειλημμένες ομόφωνες αποφάσεις για απαλλοτρίωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (π.χ. 2052/19-11-2007), μένουν δυστυχώς κυριολεκτικά στα χαρτιά.

 

  1. Να ανακαινιστούν (χωρίς άλλη καθυστέρηση) τα 8 κτίρια (Προσφυγικές κατοικίες) της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα (και με την συμβουλή του συλλόγου μας) για τις χρήσεις, Μουσείο Μικρασιατικού πολιτισμού, κατοικίες για τους συνοδούς των ασθενών του Αγίου Σάββα και για κοινωνική κατοικία ευάλωτων συμπολιτών μας (και των ανθρώπων που μένουν σε αυτές). Να απαντήσει η Περιφέρεια Αττικής που είναι ο ιδιοκτήτης μέρος των κτιρίων και ο Δήμος Αθηναίων που είναι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του οικοπέδου και ο Δήμαρχο Αθήνας και Πρόεδρος της Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε ποιες ενέργειες έχουν κάνει την περίοδο της θητείας τους ως προς τα παραπάνω.

 

  1. Να ανεγερθεί Σχολείο Ειδικών Αναγκών, που τόσο ανάγκη έχει η Αθήνα, στο οικόπεδο των Κτηριακών Υποδομών, έκτασης 6 στρεμμάτων, επί της οδού Λάμψα. Ας σημειωθεί ότι οι κτηριακές Υποδομές απαλλοτρίωσαν αυτό το οικόπεδο που ανήκε στη ΔΕΗ το 2017 (ΦΕΚ 187/24-8-2017), ενώ η χρήση του για σχολείο, εγκρίθηκε το 2019 (ΦΕΚ 2702/2-7-2019). Στον ίδιο χώρο μπορεί να ανεγερθεί και νηπιαγωγείο, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος σε κοντέϊνερ.

 

  1. Να τροποποιηθεί άμεσα το ρυμοτομικό σχέδιο στα ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ της ΠΑΝΟΡΜΟΥ (Βόρια και Νότια αυτής), ώστε να κηρυχθούν οι διώροφες κατοικίες διατηρητέες και το παρκάκι επί της οδού Λ. Ριανκούρ πράσινο. Να καθοριστούν χρήσεις γης κύρια κατοικία και σε περιορισμένο βαθμό πολιτιστικά κέντρα, εμπορικά καταστήματα.

Ας σημειωθεί ότι με περιεχόμενο τις ποιο πάνω θέσεις, υπάρχουν ομόφωνες θετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (με αρ. πρωτ. 368/22-03-2010 και 549/09-04-2010), που δυστυχώς παραμένουν στα χαρτιά.

  1. Να αξιοποιηθεί άμεσα από τον Δήμο Αθηναίων ως πάρκο (όπως υπήρξε επί πολλά χρόνια), η έκταση του 1 στρέμματος, δίπλα στην είσοδο του ΜΕΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ (Λ. Αλεξάνδρας και Πανόρμου)

Η περιφέρεια Αττικής, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να εγκρίνει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16-09-2020, «για χαρακτηρισμό της  έκτασης ως πράσινο».

Το Υπουργείο Παιδείας που (είναι) φέρεται ως ιδιοκτήτης του χώρου, πρέπει να πάψει να υποστηρίζει την τσιμεντοποίηση του πάρκου.

  1. Να αποδοθούν τα γήπεδα τένις του Αττικού Άλσους για χρήση των κατοίκων και όχι για εκμετάλλευση από ιδιώτες, ‘όπως επιδιώκει η Περιφέρεια Αττικής.
  2. Να αξιοποιηθούν οι πολλές αποτμήσεις, ως μικρά παρκάκια και όχι όπως είναι τώρα, αυθαίρετα πάρκινγκ αυτοκινήτων (π.χ. όπως Τριφυλίας- Καντούνη, Τριφυλίας-Λουκά Μπέλλου, Πάγκα – Κονοπισοπούλου, κλπ)
  3. Να αξιοποιηθεί άμεσα το οικόπεδο επί της οδού Φλώρου ως γηπεδάκι μπάσκετ, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα παιδιά.

Ας σημειωθεί ότι με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων, το γηπεδάκι μπάσκετ έπαψε να λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια.

  1. Να αναπλαστεί η «Πλατεία Μετρό Πανόρμου». Στα πλαίσιά της, να απομακρυνθεί το περίπτερου από το κέντρο της πλατείας (αίτημά μας από το 2006), που εμπορευματοποιεί-περιορίζει το δημόσιο χώρο και παράλληλα το υποβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά.
  2. 12. Να διανοιχτεί γεώτρηση στο πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα, ώστε να αρδεύεται από τον υδροφόρο ορίζοντα, για να μην σπαταλάμε το νερό της ΕΥΔΑΠ. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα βρεθεί νερό, επειδή υπήρχε παλιά ρέμα εντός του πάρκου.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δήμου Αθηναίων, να συμπεριλάβει τις εργασίες διάνοιξης της γεώτρησης, στο τεχνικό του πρόγραμμά το 2009 έμεινε και αυτό στα χαρτιά.

  1. Να ανακαινιστεί η ισόγεια μονοκατοικία επί της οδού Δουκίσης Πλακεντίας 3 όπου ιδρύθηκε στις 23/02/1943 η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση νέων στην Ελλάδα (ΕΠΟΝ) και να μετατραπεί σε μουσείο.
  2. Να προστατευθεί το παρκάκι Μοισιόδακος, από την κατολίσθηση, με την κατασκευή μικρού τοιχίου αντιστήριξης.
  3. Να προωθηθεί η ανακύκλωση, με την εγκατάσταση επαρκών υπόγειων κάδων χωριστά για χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, υλικά κομποστοποίησης, ώστε σταδιακά να εκλείψουν οι κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων.
  4. Να καθοριστούν (μετά από κυκλοφοριακή μελέτη), μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις (που κύρια να συνδέουν τους χώρους πρασίνου).

 

Εγγύηση για την προώθηση των κοινών μας προβλημάτων αποτελεί η συνέχιση των αγώνων μας.