ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

   Τα τηλ.: Γιάννης Καλύβας 6947903341, Νικήτας Δημέας 6944 738 640, Γιώργος Κρασσάς 6974198928

email: anoampelokipi@gmail.com www.anoampelokipi.gr   FACEBOOK: Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων

 

2066/Μάρτιος 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον ανείπωτο πόνο που προκαλεί, με το θάνατο αμάχων, τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, την καταστροφή υποδομών.

Λέμε ΟΧΙ στον άδικο, ιμπεριαλιστικό  πόλεμο, που γίνεται ενάντια στα συμφέροντα των λαών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των άλλων γειτονικών λαών.

Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ’ όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς.

Στο ένα στρατόπεδο βρίσκεται η καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί τα δικά της επεκτατικά σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης και ελέγχου χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Στο άλλο βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος  έχει γίνει παιχνίδι στα χέρια τους και μας υπενθυμίζει πως η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία απολύτως αξία μπροστά στα συμφέροντά τους. Γι’ αυτούς τους λόγους σκοτώνονται σήμερα άμαχοι, ξεριζώνονται κόσμος, οικογένειες,  παιδιά, και συνθλίβεται ο Ουκρανικός λαός. 

Μπορεί η «τυπική» έναρξη του πολέμου να είναι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο τα «εύφλεκτα» υλικά συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή:  το πραξικόπημα του 2014, τα τραγικά γεγονότα της Οδησσού με την πυρπόληση του Σπιτιού των Συνδικάτων από φασιστικές-νεοναζιστικές συμμορίες με επίσημο απολογισμό τον θάνατο 48 ανθρώπων, η καταπάτηση της συνθήκης του Μινσκ, η δράση νεοναζιστικών και φασιστικών ταγμάτων που δρούσαν και δρουν ανεξέλεγκτα στην Ουκρανία (Αζοφ, Δεξιός Τομέας, Ντανμπάρ, Δνίπερ, Αντρά),  το αιματοκύλισμα του Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας με τους 14.000 νεκρούς (κύρια Ρωσόφωνοι) , επίσημα καταγεγραμμένους από το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη.

Καταδικάζουμε την υποκρισία των  ΝΑΤΟ - ΗΠΑ – ΕΕ, και τα κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των προσφύγων. Τώρα κόπτονται για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, ενώ οι ίδιοι έχουν κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και σε τόσες άλλες χώρες, ενώ στην Ουκρανία συμμετείχαν στο πραξικόπημα του 2014 στηρίζοντας φασιστικές ομάδες, βάζοντας μέχρι και στελέχη τους στην κυβέρνηση και εκπαίδευαν το στρατό της Ουκρανίας.

Δεν  ξεχνάμε την μαρτυρική Κύπρο, την παράνομη Τουρκική κατοχή και την παρουσία Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στο Ανατολικό της μέρος.

Δυστυχώς, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε μια απέραντη βάση εξυπηρέτησης των Νατοϊκών ενεργειών  και εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο στέλνοντας στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, με τεράστιους κινδύνους να εγκυμονούν για το λαό μας.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο κατήφορος που έχουν πάρει πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, που βαδίζοντας στα μονοπάτια του φασισμού και του ρατσισμού εξοβελίζουν και απαγορεύουν τον ρωσικό πολιτισμό, εντείνοντας μια αντιρωσική υστερία με απαγορεύσεις του ρωσικού κινηματογράφου, θεατρικών παραστάσεων, μπαλέτων, απολύσεις Ρώσων καλλιτεχνών, ακόμη και αναιρέσεις βραβείων προς καλλιτέχνες. Απαντάμε λέγοντας ότι ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι, ο Γκόρκι, ο Μαγιακόφσκι, ο Αϊζενστάιν, ο Τσαϊκόφσκι, ο Σοστακόβιτς, ο Ραχμάνινοφ και τόσοι άλλοι τιτάνες του πολιτισμού δεν είναι μόνο Ρώσοι, αλλά παγκόσμιοι και η αξεπέραστη πολιτιστική τους παρακαταθήκη και κληρονομιά δεν μπορεί να σβηστεί ούτε να απαγορευτεί, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και φωτίζει την πορεία του ανθρώπινου γένους προς έναν καλύτερο κόσμο, με ειρήνη, ανθρωπιά, ισότητα, ελευθερία.

Ο πόλεμος έναν μόνο νικητή έχει, το κέρδος των λίγων. 

Στεκόμαστε ξεκάθαρα στη μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας , με τους λαούς, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της  χώρας μας σε αυτόν, εκφράζουμε όπως πάντα, γνήσια, ανθρώπινη αλληλεγγύη σε κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο και τώρα, ακόμη περισσότερο στον Ουκρανικό λαό που υποφέρει.

Ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των ανθρώπων της γης για ΕΙΡΗΝΗ.

Να σταματήσει ΤΩΡΑ ο πόλεμος.

ΟΧΙ  άλλη αιματοχυσία, όχι άλλοι διωγμοί, όχι άλλοι ξεριζωμένοι.

Καμία  εμπλοκή της χώρας μας, κανένας στρατιώτης εκτός συνόρων.

OXI στις διώξεις κατά του πολιτισμού.

OXI  στην επιστροφή στην εποχή του ψυχρού πολέμου και του μακαρθισμού.

…Τούτος ο πόλεμος που έρχεται
Δεν είναι ο πρώτος
Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι
Όταν ετέλειωσε ο τελευταίος
Υπήρχαν νικητές και νικημένοι
Στους νικημένους ο φτωχός λαός
Πέθαινε απ’ την πείνα
Στους νικητές ο φτωχός λαός
Πέθαινε το ίδιο…

(Μπέρτολντ Μπρεχτ-”Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου”)