Σας διαβιβάζουμε επιστολή της θεατρικής ομάδας του συλλόγου μας << Άπλετοι κήποι>> προς το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη με θέμα: να παραχωρηθεί κατά χρήση στο σύλλογο αίθουσα του πάρκου ΚΑΠΑΨ (Λάκωνος 9)
 

Θεατρική Ομάδα Άπλετοι Κήποι

Λάκωνος 9, Αμπελόκηποι (Πάρκο ΚΑΠΑΨ) 11525 Αθήνα Τηλ: 21 0692 3591

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Web: https://www.facebook.com/Apletoi.Khpoi

Αθήνα, 13 Μαΐου 2021

Προς Ιδιαίτερο γραφείο Δημάρχου

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θέμα: Αίτημα για διατήρηση της παραμονής του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και της θεατρικής ομάδας Άπλετοι Κήποι στην αίθουσα του κτηρίου του Πάρκου ΚΑΠΑΨ επί της οδού Λάκωνος

 

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, Κατά καιρούς ακούμε αιτήματα για την ανάπτυξη του συνοικιακού πολιτισμού, την ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μιας γειτονιάς. Για το λόγο αυτό θέλουμε να σας πούμε μια ιστορία

Στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, εκεί, στη συνοικία των Άνω Αμπελοκήπων, υπάρχει και δραστηριοποιείται εδώ και 50 χρόνια ένας πολιτιστικός πυρήνας, ενισχυμένος και από τους κατοίκους της γειτονιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων. Εκτός από την έντονη περιβαλλοντική και όχι μόνο δραστηριότητα που έχει για θέματα που αφορούν την πολιτιστική ανάπτυξη και ποιοτικότερη διαβίωση της γειτονιάς, τα τελευταία 20 χρόνια απέκτησε κάτι πολύτιμο: απέκτησε «Άπλετους Κήπους».

Πρόκειται για μια θεατρική ομάδα-εργαστήρι παιδευτικής θεατρικής έκφρασης, του οποίου οι συμμετέχοντες ασκούνται βιωματικά και θεωρητικά με θεατρικές τεχνικές και εξοικειώνονται με το θεατρικό φαινόμενο. Αυτοί οι «Άπλετοι Κήποι» παράγουν ενίοτε σκηνικούς καρπούς και ανθισμένες πέργκολες με παραστάσεις έργων του Ελληνικού και Παγκόσμιου ρεπερτορίου, τις οποίες και παρουσιάζουν σε διάφορους θεατρικούς χώρους, σε δρόμους, σε πάρκα, σε φεστιβάλ και ποικίλες πολιτιστικές δράσεις ανά την Ελλάδα. Τα καλοκαίρια συναντάς το άρωμά τους στο υπαίθριο πέτρινο θεατράκι της γειτονιάς (Φλώρου και Λάμψα) δίνοντας πνοή σε όλους όσοι το γεύονται...

Θα αναρωτιέται κανείς πως μπορεί μια ομάδα να συντηρείται 20 χρόνια, ο κήπος τους να μην μαραίνεται κάτω από δυσμενείς συνθήκες μιας σύγχρονης εποχής.

Δύο είναι τα συστατικά που τον συντηρούν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, ως μια αγκαλιά προσφέροντας γόνιμο έδαφος και τα ψυχικά αποθέματα των μελών της ομάδας τα οποία γίνονται οι θρεπτικές ουσίες, ο ήλιος, το νερό το λίπασμα... Βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια να απαλλαγούν από το «ΕΓΩ», από τον έντονο εγωτισμό, και να παραμείνουν στο «ΕΜΕΙΣ». Έτσι συντηρείται μια θεατρική ομάδα για δύο δεκαετίες τώρα πια.

Οι «Άπλετοι Κήποι» έχουν ως χώρο παραγωγής των καρπών τους την αίθουσα επί της οδού Λάκωνος 9 (Πάρκο ΚΑΠΑΨ), όπου για έξι χρόνια μεταμορφώνεται στον ψυχικό βιότοπο έκφρασης, δημιουργίας και αυτοβελτίωσης. Η παραχώρηση αυτού του χώρου ήταν για τον κήπο μας μιας μορφής ανάσα και επιβράβευση για το αδιάκοπο έργο μας ώστε να αποτελέσουμε ουσιαστικό κομμάτι παραγωγής πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

Εδώ η ιστορία μας παίρνει μια άνω τελεία.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, ο ΟΠΑΝΔΑ μας απέστειλε μια επιστολή στις 5/5/2021 στην οποία ζητά άμεσα να παραδοθούν τα κλειδιά και η χρήση αυτού του τόσο πολύτιμου χώρου για τη θεατρική ομάδα Άπλετοι Κήποι.

Όταν κ. Μπακογιάννη εκλεχθήκατε Δήμαρχος Αθηναίων νιώσαμε ιδιαίτερη χαρά και ανακούφιση γιατί όπως είχατε δηλώσει και ο ίδιος, η πολιτιστική αναβάθμιση της Αθήνας θα προέλθει από την αντίστοιχη αναβάθμιση των συνοικιών της. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών συλλογικοτήτων του Δήμου και του ΟΠΑΝΔΑ για την ποιοτική ανάπτυξη της γειτονιάς και των ανθρώπων της.

Σε πρόσφατη δε επίσκεψή σας στους Άνω Αμπελόκηπους, καθώς και στην αίθουσα που στεγάζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, εκτιμήσατε και εξήρατε ιδιαιτέρως το έργο και την προσφορά του στη γειτονιά.

Τα χρόνια μπορεί να φεύγουν γρήγορα. Τα έργα όμως μένουν, όπως τα αειθαλή δέντρα στη Φύση, παρά τους ανέμους, τις θύελλες και τις μπόρες που δέχονται.

Ελπίζουμε να σταθείτε δίπλα μας, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες για να παραμείνουν οι «Άπλετοι Κήποι» στο σπίτι μας, για να συνεχίσουν να παράγουν άνθη και καρπούς σκηνικής υφής και αισθητικής.

Την επιστολή συνυπογράφουν τα μέλη της ομάδας: Αναστασία Παπαθανάση Βασιλική Βασιλάτου, Βασούλα Μαλτάσογλου, Διονύσης Παπαδιονυσίου, Μαριάννα Αλατζή, Μαρκέλλα Γκούμα, Μιχάλης Ζωίδης, Ντίνα Κλεφτοδήμου, Τζίνα Φέτση Φρόσω Καραμάνογλου, Μαρία Σκιάνη, Κυριακή Σαββουλίδη, Αντιγόνη Μπαφέτη Χριστίνα Αυγερίδη, Βέρα Κανελοπούλου, Δέσποινα Δώδου, Γιώργος Τσολάκος Λένα Παγώνη, Πόπη Παπαδάκου, Μιχάλης Τσίμπος, Μαρία Κονδύλη, Διαμαντής Νταλαμπίρας

Για τη θεατρική ομάδα Άπλετοι Κήποι Αφροδίτη Παρζακώνη, Παιδαγωγός θεάτρου, Σκηνοθέτης, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού, Νηπιαγωγός