ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2016
Κάθε Πέμπτη, στις 8.15 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.
Στη νέα αίθουσα του πάρκου ΚΑΠΑΨ, Λάκωνος 9
Αγαπητές-οί φίλες & φίλοι,
Σημαντικές πρωτοβουλίες, νέες συνεργασίες και η παρουσία & συμμετοχή ενός καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη χαρακτηρίζουν τις προβολές του Νοέμβρη, που πιστεύουμε ότι θα προσφέρουν ξεχωριστές στιγμές και συγκινήσεις.
Στις 3 Νοέμβρη καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά τον Τρικαλινό σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο που θα μας τιμήσει με την παρουσία του στην προβολή της εξαιρετικής ταινίας του "Ο Μανάβης". Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη.
Με την αμερικάνικη ταινία "Φράουλες και αίμα" του Στ.Χάγκμαν στις 10 Νοέμβρη τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η χορωδία του συλλόγου μας με τραγούδια του αγώνα και της αντιδικτατορικής πάλης(στην επιμέλεια & το πιάνο ο δάσκαλος της χορωδίας Φώτης Κοπανιτσάνος).
Στις 24 Νοέμβρη εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με το Ινστιτούτο Θερβάντες & την πρεσβεία της Αργεντινής, προβάλλοντας τη δυνατή Αργεντίνικη ταινία "Cautiva-Αιχμάλωτη" του Γκαστόν Μπιραμπέν.
Σας περιμένουμε!
Πέμπτη 3/11
8.15μ.μ.
Ο ΜΑΝΑΒΗΣ (2013, διάρκεια 81’)
Ελληνικό, ακαταμάχητο, βραβευμένο ντοκιμαντέρ.
Σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.
Ένας ύμνος στην φύση και στον άνθρωπο, ένα οδοιπορικό στα απομακρυσμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου και τους ανθρώπους της, με οδηγό τον πλανόδιο μανάβη Νίκο Αναστασίου που εδώ και τριάντα χρόνια γυρίζει με το φορτηγό του τα χωριά της περιοχής ξεκινώντας από τα Τρίκαλα, καλύπτοντας μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων.
Το ταξίδι του σκηνοθέτη ακολουθώντας τη διαδρομή του μανάβη και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, γοητευτικό και αποκαλυπτικό, σκιαγραφεί ένα χιουμοριστικό όσο και σπαρακτικό πορτρέτο της ορεινής Ελλάδας, μια άλλη Ελλάδα "μακρινή αλλά και πολύ πιο κοντά μας, απ΄ ό,τι νομίζουμε", όπως λέει ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.
Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος γεννήθηκε στο Αρματολικό Τρικάλων το 1967. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Πανρωσικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας. Εχει τιμηθεί τρεις φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για ισάριθμες ταινίες του."Ο Μανάβης" έχει πάρει το βραβείο κοινού για ελληνική ταινία στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Πέμπτη 10/11
8.15μ.μ.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ (1970, διάρκεια 109’)
Αμερικάνικη ταινία, σκηνοθέτης Στούαρτ Χάγκμαν.
Μια ιστορική, δραματική καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο εξέχον πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Columbia, την περίοδο 1966-68. Έμφαση δίνεται στα γεγονότα του Απριλίου 1968 όταν διαμαρτυρόμενοι φοιτητές κατέλαβαν το γραφείο του πρύτανη του πανεπιστημίου εκφράζοντας την ολοκληρωτική απόρριψη του ιμπεριαλισμού των HΠA μαζί με την εναντίωσή τους για όλα τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα που καθόρισαν τη δεκαετία του '60. Η ταινία ακολουθεί την εξιστόρηση της εξέγερσης των φοιτητών, οι οποίοι παλεύουν μεταξύ άλλων ενάντια στα κέντρα κατάταξης για το στρατό που λειτουργούν στο εσωτερικό του πανεπιστημίου και στις φυλετικές διακρίσεις, ενώ κεντρικό σημείο της δράσης τους γίνεται ο αγώνας ενάντια στο σύστημα και η αμφισβήτηση του ρόλου της εκπαίδευσης, όπως αυτή εφαρμόζεται. H αναταραχή θα διαρκέσει δύο μήνες πριν διαλυθεί βίαια από την αστυνομία και την εθνοφυλακή.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η χορωδία του συλλόγου μας με τραγούδια του αγώνα και της αντιδικτατορικής πάλης(στην επιμέλεια & το πιάνο ο δάσκαλος της χορωδίας Φώτης Κοπανιτσάνος).
Επίσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και άλλων ντοκουμέντων.
Πέμπτη 24/11
8.15μ.μ.
CAUTIVA-ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ (2003, διάρκεια 115’)
Αργεντίνικη ταινία του Γκαστόν Μπιραμπέν, με τους Μπάρμπαρα Λομπάρντο, Σουσάνα Κάμπος, Ούγκο Αράνα, Οσβάλντο Σαντόρο, Λίδια Καταλάνο, Νοέμι Φρένκελ, Μερσέδες Φούνες, Σίλβια Μπαϊλέ κ.α.
Η Κριστίνα, ένα 15χρονο κορίτσι, οδηγείται μια μέρα από το αυστηρό καθολικό της σχολείο στο Μπουένος Άιρες, στο γραφείο ενός ανώτατου δικαστή, ο οποίος της αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα λέγεται Σοφία Λομπάρντι και είναι κόρη ενός νεαρού ζευγαριού στρατευμένων αρχιτεκτόνων, που εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του 70.
Κατά τη διάρκεια της στυγνής δικτατορίας του Βιντέλα(1976-1981) συχνές ήταν οι απαγωγές νεογέννητων, κυρίως αντιφρονούντων, τα οποία στη συνέχεια δίδονταν για υιοθεσία ή απλά μεγάλωναν σε συνθήκες απόλυτης σκλαβιάς. Οι ιστορίες αυτές συγκλόνισαν την υφήλιο.
Στις 30 Απριλίου του 1977 η Αθουκένα Βιγιαφλόρ και άλλες 13 γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Μάη και ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται για τις εξαφανίσεις των παιδιών τους, ζητώντας την επιστροφή τους, αλλά και λεπτομέρειες για το πού βρίσκονται και εάν έχουν δολοφονηθεί.
Με την ευγενική υποστήριξη:
Του Ινστιτούτου Θερβάντες
& της πρεσβείας της Αργεντινής
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Νικήτας Δημέας: 6944738640
Θανάσης Αγγέλου: 6972284208
Χριστίνα Σωτήρχου :6943992135