ΛΑΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΠΑΨ  -  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  -    6/7/2018      ΏΡΑ  8.30μμ

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών παρουσιάζει τραγούδια και χορούς από:     την Καστοριά, την Αρκαδία, το Ρεϊς Ντερέ, & την Ανατ. Κρήτη με θέμα:  

«Δυτικές επιρροές σε χορούς & τραγούδια»

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, Ώρα 8:30 μ.μ.  

Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα, Άνω Αμπελόκηποι)    

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 


  1. Ο ΚΥΡ ΒΟΡΙΑΣ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ..

Οι μικροί μας φίλοι παρουσιάζουν την παραλογή του Κυρ Βοριά

  1. 1.Γκάιντα, Μακεδονίας
  2. 2.Μενούσης, Ηπείρου
  3. 3.Φλουρί, Βορ. Θράκης
  4. 4.Μαζωμένος, Μυτιλήνης

Φορεσιές: μαύρα μακεδονικά

  1. ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  2. 1.Ρουσούλαινα (Πηνελόπη Καρανά) Το γνωστό μας από το σχολείο ως «Καστοριανό». Αναφέρεται στην όμορφη Καστοριανή η οποία ενώ ο πατέρας της την είχε λογοδώσει στον γιο του Τράντου η ίδια ήταν ερωτευμένη με τον Ρουσούλη, που ήταν και από αρχοντική οικογένεια της Καστοριάς. Με την επιμονή της… τα κατάφερε…
  3. 2.Της Κυρά Νούλας, καρσιλαμάς
  4. 3.Στρωτό Καστοριάς
  5. 4.Παντεσπάνι
  6. 5.Πουστσένο Καστοριάς

Φορεσιές: γυναικείες αστικές Κοζάνης, ανδρ. κουστούμι εποχής


  1. ΑΡΚΑΔΙΑ:
  2. 1.Τίποτα δεν εζήλεψα,στα τρία
  3. 2.Κοντονεραντζούλα, (ή ψηλό βουνό), αργό συρτό
  4. 3.Σιμιντζής, τσαμικο
  5. 4.Απ’ τη γειτονιά μου βγαίνω, συρτό

Φορεσιές: Γυναικείες «Ματινέδες» Αρκαδίας &«κουτσαβίτικα» Μεσσηνίας ανδρ. «καμιζόλες» και φουστανέλες


  1. ΡΕΪΣ ΝΤΕΡΈ:
  2. 1.«Ως πτηνόν κι εγώ επετούσα»αστικό τραγούδι του ΡεϊςΝτερέ
  3. 2.Απρώτα θα συλλογιστώ, συρτό-μπάλλος
  4. 3.Από τα γλυκά σου μάτια, καρσιλαμάς
  5. 4.Κασάπικο

Φορεσιές: φορέματα τέλους 19ου αι., ανδρ. κουστούμια εποχής

 

  1. ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ
  2. 1.Κοντυλιές
  3. 2.Πρινιώτης
  4. 3.Πηδηχτός
  5. 4.Πόλκα, δυτικής προέλευσης

Φορεσιές: γυν. «σακοφίστανα», ανδρ. βράκες Κρήτης

 

Οι μουσικοί μας

Διαμαντής Ρουμελιώτης, τραγούδιöΚώστας Γιαννακόπουλος, κλαρίνοö

Κώστας Κίκιλης, βιολίöΛουκία Βαλάση, σαντούρι και τραγούδιöΛευτέρης Μαντζιούκας, λαούτοöΒασίλης Οικονόμου, κρουστάöΜανώλης Γιαννουλάκης, λύρα Κρήτης & ΚαρπάθουöΑνδρέας Φασάκης, Λαούτο Κρήτης & ΚαρπάθουöΜαγκαφούλα Κωνσταντοπούλου, λύρα Κρήτης & Καρπάθου

¨       Διδασκαλία χορών & επιμέλεια παρουσίασης :

Αγγελική Καραγεώργου

¨       Επιμέλεια φορεσιών και κεφαλοδεσιμάτων :

Εύα Σκουρμπούτη

¨       Φορεσιές από τα Βεστιάρια των:

  1. FΆγγελου Θεοδοσίου – Νίκου Σωτηρίου (Μέγαρα): Αρκαδίας, Καστοριάς - ΡείςΝτερέ, Αν. Κρήτης
  2. FΑρετής Παστελή: μικρών του Κυρ Βοριά
  3. FΒαρβάρας Γιώργα, οι ανδρικές «καμίσες» της Αρκαδίας



Χορεύουν:

Αντωνοπούλου Μαίρη, Ασημακοπούλου Λιάνα, Βαββανού Μαριάννα, Γκουζιούλη Ματίνα, Ζωίδη Ντίνα, Καπαράκη Ιωάννα, Κατρή Θέκλα, Κατσαβού Μαρίνα, Κατσίφα Αντιγόνη, Κατσώλα Σοφία, Κοντρολόζου Μαρία, Κυριακούδη Αθανασία, Λάππα Τζέλα, Μπαξεβανάκη Τζίνα, Ξένου Πέπη, Πετροπούλου Αρετή, Σκουρμπούτη Εύα, Σοφιανοπούλου Αναστασία, Τσέκλιμα Ευαγ., Τσουραπά Αγγελική, Χλωρού Νικολέτα, Ζωίδης Μιχάλης, Θηβαίος Γιώργος, Ιγγλέζης Λευτ., Γκαϊνταντι Ρεζά, Κάπος Παναγ., Καραβασίλης Δημ., Καραθανάσης Γιάννης, Κονιδάρης Σωκράτης, Μαργώνης Γιώργος, Μπαρτζόης Γιάννης, Μπογέας Ηλίας, Σούρδας Θωμάς, Σοφιανόπουλος Κων/νος, Τσουραπάς Νίκος

 

Και οι μικροί μας!!

Καψιμάλης Αναστάσης, Κουντής Κων/νος, Παπαδόπουλος Αλέξανδρος, Σταμάτης Κων/νος,

 

  • ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων:

      Μιχάλης Ζωίδης, Πρόεδρος-

      Eλένη Παπαδήμα, Γραμματέας-

       Γιώργος Μαργώνης, Ταμίας

 

Ο Σύλλογός μας…    

Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων  ιδρύθηκε το 1959. Από τότε μέχρι σήμερα αγωνιζόμαστε συνεχώς για την περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας.

Ο Σύλλογός μας έχει βάλει τη σφραγίδα του σε όλα τα έργα που έγιναν στην περιοχή μας (δρόμοι, σχολεία, πάρκα, δίκτυα κοινής ωφέλειας κλπ), ενώ προώθησε την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία σε μια προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Βασική αρχή του συλλόγου μας ήταν πάντα και φυσικά παραμένει και σήμερα η ενότητα όλων των κατοίκων στη βάση των κοινών προβλημάτων, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η αγωνιστική διεκδίκηση.

Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος μας, επικέντρωσε την προσοχή του στην προστασία των τελευταίων ελεύθερων χώρων της γειτονιάς μας, και της ευρύτερης περιοχής, συνειδητοποιώντας τη μεγάλη αξία των πάρκων (μικρών σε επίπεδο γειτονιάς και φυσικά μεγαλύτερων), αφού βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής και αποτελούν σημεία αναφοράς για επικοινωνία και πολιτιστική δημιουργία.

Στη γειτονιά μας αγωνίστηκε ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία και με τους άλλους συλλόγους (πολιτιστικούς, αθλητικούς, γονέων κλπ), με ποικιλία μορφών κινητοποίησης όπως συγκεντρώσεις, πορείες, δεντροφυτεύσεις κλπ, για την αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης ΚΑΠΑΨ επί της οδού Τριφυλλίας, ως πάρκο υψηλού πρασίνου καθώς και του οικοπέδου της ΔΕΗ, επί της οδού Λάμψα, ως σχολείο και πράσινο (και όχι για την ανέγερση μεγαθηρίου στέγασης των κεντρικών υπηρεσιών της ΔΕΗ).

Στην ευρύτερη περιοχή πρωτοστάτησε ο Σύλλογός μας για τη σωτηρία του κτήματος ΘΩΝ (Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Κηφισίας), ενώ σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και κινήσεις πολιτών, συμβάλλει στην προώθηση πολλών άλλων ζητημάτων (Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή,  Κουντουριώτικα, Γήπεδο ΠΑΟ, Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας, Αττικό Άλσος, Ελαιώνας, Υμηττός, ελεύθερες παραλίες κλπ).

Στο Σύλλογό μας, τις απογευματινές ώρες, λειτουργούν επί πολλά χρόνια, με σημαντική επιτυχία και πολλές αξιόλογες παραστάσεις και εκδηλώσεις, τμήματα παραδοσιακού και μοντέρνου χορού, θεατρικού εργαστηρίου (θεατρική ομάδα «Άπλετοι Κήποι»), χορωδίας, εκδρομών, θεατρικού παιχνιδιού και ζωγραφικής για παιδιά.

Παράλληλα πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του συλλόγου μας, συσκέψεις, συζητήσεις, συνεστιάσεις & άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις   (βραδιές   θεάτρου,   χορωδίας,   πολυφωνικού τραγουδιού, χορού,  ποίησης,   κλπ) αξιοποιώντας το ανοιχτό θεατράκι και τα πάρκα της γειτονιάς μας, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων, τη διασκέδαση, τη μόρφωση και την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία.

Ο σύλλογος μας δεν στάθηκε μόνο σε ζητήματα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά αλλά διεύρυνε τις δραστηριότητες του σε ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Έτσι λειτούργησαν επιτροπές ειρήνης (σε συντονισμό με άλλους φορείς της γειτονιάς μας), παιδείας, επιτροπή ενάντια στα ναρκωτικά. Αξιόλογη είναι η δραστηριότητα της Λέσχης Κινηματογράφου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Συλλόγου μας.

Σήμερα, 58 χρόνια μετά την ίδρυση του ο Σύλλογός μας εξακολουθεί να αγωνίζεται και να διεκδικεί.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

 κιν. 6944914529, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.anoampelokipi.gr

FACEBOOK: Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων