Έθιμο του κύκλου του ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ

Στο πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας & Λάμψα,Αμπελόκηποι, Μετρό Πανόρμου)

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 6 μ.μ.

Πραγματοποιούμε για μια ακόμη χρονιά το άναμμα της φωτιάς του Δωδεκαημέρου, όπως αυτό γίνεται ακόμα στον βορειοελλαδικό χώρο: είτε για το καλωσόρισμα των Χριστουγέννων, είτε για τη Παραμονή του Νέου Έτους είτε την παραμονή των Φώτων! 1

  • Με παραδοσιακές μουσικές και αξιόλογους οργανοπαίχτες (γκάιντες, τσαμπούνες, ζουρνάδες, νταούλια, κλαρίνο κλπ.) !!

  • Με κεράσματα καρπών και άφθονου ρακόμελου για να ευχηθούμε «Καλές Γιορτές» (προσφορά του Συλλόγου μας) !!

  • Με κάλαντα και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα από τα πολιτιστικά τμήματα του Συλλόγου μας (Παραδοσιακού Χορού, Χορωδίας αλλά και Πολυφωνικού Τραγουδιού!)

Κέφι – Χορός – Τραγούδι γύρω από τη φωτιά!!!

Είσοδος ελεύθερη!

1 Πολλοί ανθρώπινοι πολιτισμοί γιορτάζουν τόσο το χειμερινό (μεγαλύτερη νύχτα), όσο και το θερινό (μεγαλύτερη μέρα), ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ.

Ιδιαίτερα για το χειμερινό ηλιοστάσιο 21-22 Δεκεμβρίου τιμούν «την ημέρα της γεννήσεως του «αήττητου ήλιου» αφού ο ΗΛΙΟΣ από εκείνη την ημέρα παύει να χαμηλώνει την τροχιά του και αρχίζει να επανέρχεται ψηλά στον ουρανό ως θριαμβευτής για να ξαναφέρει τη ζέστη και τη ζωή στην παγωμένη φύση.

Ο Χριστιανισμός υιοθέτησε την ημερομηνία (επισήμως από τον 6ο αι. μ.Χ.) αλλάζοντας το τιμώμενο πρόσωπο στον «ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ», κατά το τροπάριο τον Χριστουγέννων, τον Ιησού Χριστό.

* Ο Σύλλογός μας και η Επιτροπή Αλληλεγγύης κατοίκων που βοηθά δεκάδες άπορους γείτονές μας, ώστε να ζήσουν με αξιοπρέπεια, παρακαλούν κατά τη προσέλευσή σας να φέρετε τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, ζυμαρικά, λάδι, γάλα εβαπορέ κλπ)