“Όσο κρατάει μια αναπνοή”

 

Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023 20:00

Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 202320:00

 

Η εκδήλωση και εδώ. Μπορείτε να την κοινοποιήσετε από το fb

 

Η θεατρική ομάδα Άπλετοι Κήποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Όσο κρατάει μια αναπνοή» σε έμπνευση από το βιβλίο “Η κίνηση μιας θλιμμένης πατούσας” του Λάκη Κουρετζή στις 28 και 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο της Ημέρας.

Τα 100 συν 1 χαϊκού του βιβλίου «Η κίνηση μιας θλιμμένης πατούσας» ήταν για εμάς 100 συν 1 αναπνοές έμπνευσης που αφεθήκαμε στο να μας συν-κινήσουν και να μας συν -ε-πάρουν σε μια πορεία ανακάλυψης και ποιητικού βιώματος. Αυτά τα 100 συν 1 χαϊκού ήταν η κινητήριος δύναμη που μας οδήγησε στη συν-δημιουργία.

Ένα χαϊκού
- Kλειδώνει ένα λεπτό μπροστά στην αιωνιότητα.
- Kρατάει όσο μια αναπνοή.
- Eίναι δημιουργός εικόνων.
- Aπαλλάσσεται από κάθε τι περιττό.

Στο ανάμεσο των δύο αναπνοών το οποίο λέγεται ΖΩΗ ποιο είναι το ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ που αφήνουμε και ποιος ο ΡΟΛΟΣ που αναλαμβάνουμε; Αυτό το πέρασμα από τη μια αναπνοή στην άλλη σε άλλους μπορεί να φαντάζει μάταιο σε άλλους ατελείωτο σε άλλους αβάσταχτο αλλά μπροστά στην πορεία της φύσης είναι στιγμιαίο όπως μία αναπνοή.

Μέσα από την τεχνική της Σωματικής Έκφρασης και τη διαδικασία της Αναπαράστασης οι Άπλετοι Κήποι δημιουργούν μια παράσταση που χρησιμοποιεί σωματικές φόρμες, σπαράγματα λόγου, ηχητικές συνθέσεις και βιντεοπροβολές σε μια ενιαία δράση.

Σκηνοθεσία - Εμψυχωση: Αφροδίτη Παρζακώνη

Εισιτήρια: 10€ (επικοινωνία στο 6976924128)
---- ---- ----- -----

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται χαϊκού από το βιβλίο «Η κίνηση μιας θλιμμένης πατούσας» του Λάκη Κουρετζή, απόσπασμα από την Κάθαρση του Σ. Μπέκετ, το ποίημα Πατρίδα της Ουαρσάν Σάιρ, το ποίημα Ιδανικές Φωνές του Κ. Καβάφη, αποσπάσματα από τον Ρινόκεροτου Ε. Ιονέσκο, τις Ευτυχισμένες Μέρες του Σ. Μπέκετ, το Γελώντας Άγρια του Κρίστοφερ Ντούραν , τα 4 κοριτσάκια του Πικάσο και Αυτοβιογραφικά στοιχεία του Μπέκετ.

Ακούγονται τα τραγούδια Όμορφη Πόλη του Γ. Πάριου, παραδοσιακό νανούρισμα τς Κάτω Ιταλίας., το Fur Elise του L. Van Beethoven και Bach cello suite no. 1 in G minor prelude.

‐----------

Βιογραφικό Λ. Κουρετζή

Ο Λάκης Κουρετζής είναι παιδαγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ειδικός σε θέματα αισθητικής παιδείας και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης.

Είναι δημιουργός και εισηγητής του Θεατρικού Παιχνιδιού στην Ελλάδα,

Επίτιμος Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και Θεατρικών Συγγραφέων,

Ιδρυτής της ομάδας τέχνης «Πάροδος» και συνιδρυτής μαζί με την Ανδρομάχη Μοντζολή της Εταιρείας καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης «Θέατρο της Ημέρας»

 

Για εμάς, την ομάδα «Άπλετοι Κήποι» είναι ο άνθρωπος που της έδωσε το όνομα της.

Αγαπημένε μας Δάσκαλε, Λάκη (Λάζαρε) Κουρετζή

Σε Ευχαριστούμε για τις 101 κινήσεις ψυχής που γέμισαν λουλούδια της πατούσες μας
ή απλά ένα άπλετο Ευχαριστώ…