ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Εmail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                                         Σεπτέμβριος 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  • ·ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ-ΙΛΙΣΙΩΝ χωρίς ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
  • ·ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ της Γ.Γ.ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΚΤΙΡΙΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

   Για τους πολίτες της Αθήνας και γενικότερα του λεκανοπεδίου, το Μητροπολιτικό Πάρκο ΓΟΥΔΗ αποτελεί ένα σημαντικό πόλο υπεραστικού υψηλού πρασίνου συνδέοντας τον Υμηττό με τον αστικό ιστό. Είναι ο μοναδικός σήμερα ελεύθερος δημόσιος χώρος στην Αθήνα. Τον έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και χρέος όλων μας είναι η διάσωσή του, μαζί με την φυσική του συνέχεια τον Υμηττό, τον οποίο επιβουλεύονται πολλοί (οι πρόσφατες πυρκαγιές το επιβεβαιώνουν), εκμεταλλευόμενοι την ''ολιγωρία'' της πολιτείας  από την μη κύρωση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την παράκαμψη-ανατροπή του ΠΔ. 187 Δ/2011 στο ΣτΕ,  με δυσμενή αποτελέσματα για  Υμηττό-Γουδή.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά βλέπουμε μια νέα ασύμβατη χωροθέτηση λειτουργίας στον Πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, σε βάρος του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Oι υπουργοί Οικονομικών(Χρ.Σταϊκούρας), Ανάπτυξης & Επενδύσεων(Άδωνις Γεωργιάδης) και Εσωτερικών (Π.Θεοδωρικάκος) κατέθεσαν Εκπρόθεσμη Προσθήκη-Τροπολογία στο σχέδιο νόμου του ΥΠ.ΕΣ. ''Ρυθμίσεις  Υπ.Εσωτερικών, διατάξεις για τη ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και επείγοντα ζητήματα''(άρθρο 111 Ν.4623/9.8.2019,ΦΕΚ 134Α) για τη στέγαση των υπηρεσιών της  Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπ.Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ '' κατ' εξαίρεση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης''(!!!)

Χαρακτηριστική είναι η Αιτιολογική Έκθεση για την  Προσθήκη-Τροπολογία, η οποία ενώ αναφέρει οτι στις χρήσεις γης (άρθρο 20 του Ν.3342/2005, ΦΕΚ 131Α) ''...δεν εμπεριέχεται η δυνατότητα γραφείων'' στη συνέχεια αναφέρει οτι ''ωστόσο η επιτακτικότητα της μεταστέγασης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας μόνο για το κτίριο ''ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ'' του Ολυμιακού Κέντρου στο Γουδί, συνεπάγεται την πρόβλεψη αντίστοιχης δυνατότητας να στεγαστεί στο χώρο αυτό Δημόσια Υπηρεσία. Η πρόβλεψη στέγασης  Δημόσιας Υπηρεσίας στο κτήριο αυτό δεν υποβαθμίζει το φυσικό και αστικό περιβάλλον της περιοχής...''(!!!).

Κι όλα αυτά ενώ το Σχέδιο Γενικής Διάταξης του ΥΠ.ΕΝ. προβλέπει (για το συγκρότημα πρώην ΕΙΙΠ) οτι: ''τα υφιστάμενα και διατηρούμενα κτίρια προορίζονται για τη φιλοξενία χρήσεων αθλητικών και πολιτιστικού/παιδαγωγικού περιεχομένου με έμφαση στη δημιουργία ''Κέντρου για την Αρχιτεκτονική και την πόλη στο κεντρικό κτίριο του ΚΕΙΙΠ''.

Έτσι οι προαναφερόμενοι 3 υπουργοί και συνολικά οι βουλευτές της παρούσας κυβέρνησης  ψήφισαν την τροπολογία,    δίχως καμμιά αντίδραση από τον αρμόδιο για το περιβάλλον Υπουργό  Κ.Χατζηδάκη, καταστρατηγώντας τον επιστημονικό (πολεοδομικό και χωροταξικό) σχεδιασμό του ΥΠ.ΕΝ. (Σχέδιο Γενικής Διάταξης, Σ.Μ.Π.Ε.Υμηττού, ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για την Ιδρυση Φορέα Διαχείρισης ) και αδιαφορώντας  μιά ακόμη φορά για το περιβάλλον, όπως έγινε και στο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις που εξήγγειλαν ή χωροθέτησαν αυθαίρετα και άστοχα, με αποτέλεσμα το Πάρκο να έχει τραυματιστεί στην πάροδο του χρόνου απο μιά σειρά ετερόκλητων και ασύμβατων για μητροπολιτικό πάρκο λειτουργιών, όπως το  Μπάντμιντον(σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. 1970/2912 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας), τα γραφεία της ΕΠΟ, οι παράνομοι/μη εγκεκριμένοι δρόμοι, η ανεξέλεγκτη στάθμευση αυτοκινήτων,κλπ .                                                                              Απαιτούμε:

1.Να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού. Να κυρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Π.Δ/τος προστασίας του Υμηττού.                                                                                                                                       

2.Να απαγορευτεί κάθε διαμπερής κίνηση και παράνομη στάθμευση οχημάτων στον πυρήνα του Πάρκου, όπως προβλέπει το Π.Δ. 187/Δ/2011.

3.Να διευκολυνθεί η κυκλοφορία-πρόσβαση των πολιτών μέσα στο πάρκο, με την άμεση κατεδάφιση των περιφράξεων-συρματοπλεγμάτων που κατακερματίζουν το χώρο.

4.Να απομακρυνθούν όλες οι ετερόκλητες και ασύμβατες λειτουργίες από το Πάρκο Γουδή, όπως του Μπάντμιντον (σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. 1970/2912 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας) και της ΕΠΟ και να ακυρωθεί η χωροθέτηση-στέγαση της Γ.Γ. Έρευνας &Τεχνολογίας στο  ''ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ'' .

        Η Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο ΓΟΥΔΗ