Θέσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2017
Ο Σύλλογός μας αγωνίζεται μαζί με την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, και άλλους φορείς για την δημιουργία ενός Πάρκου υψηλού πρασίνου (με ευεργετικά αποτελέσματα στο κλίμα της περιοχής και την ατμοσφαιρική ρύπανση), με ήπιες χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού.
α) Ο χαρακτήρας του Πάρκου: Η συνολική έκταση είναι 4.000 στρέμματα. Από αυτά στα 2.500 έχουν εγκατασταθεί Νοσοκομεία, Υπουργεία, Πολυτεχνείο κλπ. Στα υπόλοιπα 1.500 στρ. εγκαταστάθηκαν από τις αρχές του 20ου αιώνα στρατόπεδα που περιλαμβάνουν μεγάλους ελεύθερους χώρους σε πολύ καλή κατάσταση.
β) Το φυσικό περιβάλλον: Πρόκειται για τη μόνη θέση που το βουνό (ο Υμηττός), εισχωρεί ομαλά στην πόλη. Στο χώρο υπάρχουν: το ρέμα (ανοιχτό) του Ιλισσού ποταμού, και σημαντικές εκτάσεις ψηλού και πυκνού πρασίνου που εμπλέκονται με καλλωπιστικές διαμορφώσεις αλσυλλίων. Στο Πάρκο ζουν παπαγάλοι, κότσυφες, καλόγεροι, καρδερίνες, φλώροι, καρακάξες, τσαλαπετεινοί κλπ.
γ) Ιστορικότητα του χώρου: Σ’ αυτό το χώρο διαδραματίστηκαν το κίνημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου το 1909 και η εκτέλεση το 1922 των έξι που κατηγορήθηκαν ως υπαίτιοι της μικρασιατικής καταστροφής. Υπήρξε επίσης χώρος εκτέλεσης πολιτικών κρατουμένων, μετά τον εμφύλιο, με τελευταία την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του το 1952.
Ο ρόλος των στρατοπέδων ήταν καθοριστικός και στην επιβολή της δικτατορίας το 1967.
δ) Βασικές προτεραιότητες είναι:
1) Η ολοκλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου ΠΔ προστασίας του Υμηττού.
2) Έγκριση και εφαρμογή του Σχεδίου Γενικής Διάταξης.
3) Η σύσταση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.
4) Η απαγόρευση κάθε διαμπερούς κίνησης και παράνομης στάθμευσης στον πυρήνα του Πάρκου.
5)Η απομάκρυνση του Μπάντμιντον (σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με αριθμ. 1970/2012) και της ΕΠΟ (Επαγγελματική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).
6)Η μη κατασκευή τεράστιου υπόγειου πάρκινγκ (1000 θέσεων) στο κέντρο του πυρήνα του πάρκου όπως προβλέπει το ΣΓΔ γιατί δεν θα υπάρχει πλέον υψηλό πράσινο ενώ οι ανάγκες των επισκεπτών καλύπτονται με τα προβλεπόμενα τέσσερα υπαίθρια πάρκινγκ περιφερειακά του πάρκου.
7)Η παραχώρηση όλης της έκτασης των 965 στεμμάτων (εντός του πυρήνα του Πάρκου) στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου όπως προβλέπει ο Νόμος 732/77.
8) Η απαγόρευση ανέγερσης νέων κτιρίων (και φυσικά και του γηπέδου του Παναθηναϊκού) σ’ όλη την έκταση του Πάρκου.
9)Η απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων που άλλωστε είναι σχεδόν ανενεργά.
Ζητάμε:
1) Από την Κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη, να επιδείξει την κατάλληλη πολιτική βούληση για να υλοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκου Γουδή.
2)Από το Δήμο Αθηναίων να εφαρμόσει επιτέλους την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθ. 522/6-3-2014 που επικαιροποιήθηκε με τη νεώτερη απόφαση με αριθ. 686/25-6-2015.