ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

                                                                                    Αθήνα 27-3-2016

                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΜΠΓ) αποτελεί ένα σημαντικό πόλο υπερτοπικού υψηλού πρασίνου, το μοναδικό σήμερα μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο σε μία Αθήνα, που διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, μόλις 2,5 τ.μ., ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Από την άλλη η Αθήνα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δε διαθέτουν Μητροπολιτικό Πάρκο, δηλαδή μεγάλο σε έκταση χώρο με υψηλό και πυκνό πράσινο, με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και δυνατότητες ψυχαγωγίας.

Δυστυχώς όμως, αντί να διαφυλαχθεί ο χώρος αυτός, να αναδειχθεί και να προσφέρει την ευεργετική του επίδραση στη ζωή των κατοίκων της πολύπαθης Αθήνας, δέχτηκε συντριπτικά χτυπήματα αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων. Στον πυρήνα του Πάρκου χωροθετήθηκαν μια σειρά ετερόκλητες και ιδιαίτερα οχληρές λειτουργίες: το Μπάντμιντον και τα γραφεία της ΕΠΟ, που έφεραν τους παράνομους δρόμους, την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και στάθμευση των αυτοκινήτων, ακυρώνοντας έτσι ακόμη και την ιδέα της υπάρξεως ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο Γουδή και συγχρόνως καταστρατηγώντας όσα προβλέπουν ο ν.732/77,ο ν.1515/85 (Ρυθμιστικό της Αθήνας), η Μελέτη του Πολυτεχνείου, η απόφαση του Σ.τ.Ε 1970/2012 και το Π.Δ.187/Δ/11.

Παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής μας, το αίτημα της πλήρους διαμόρφωσης και λειτουργίας του Πάρκου δεν βρίσκει, μέχρι σήμερα, θετική ανταπόκριση από το Υ.Π.ΕΝ., την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους Αθήνας, Ζωγράφου και Πάπάγου-Χολαργού. 

Για να αντιστραφεί αυτή η επικίνδυνη στασιμότητα και θεωρώντας ότι η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον, όταν γίνει υπόθεση του πιο πλατιού μαζικού κινήματος, οργανώνουμε συγκέντρωση

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 ώρα 6 μμ στην είσοδο του Πάρκου Χωροφυλακής (Μεσογείων) και πορεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωσή μας, να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην υλοποίηση του (ΜΠΓ) υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση.

Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος  να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε:

ŸΝα ματαιωθεί η ακύρωση του Π.Δ 187/Δ/11, η οποία επικρέμεται από τη μη εφαρμογή της οδηγίας 2001/42/ΕΚ(Έκδοση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

ŸΝα εφαρμοστεί επιτέλους η απόφαση του Σ.τ.Ε 1970/2012 με την οποία κηρύχθηκε αυθαίρετη η μόνιμη εγκατάσταση του Μπάντμιντον.

ŸΝα ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του (ΜΠΓ) (Έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης), με ενσωμάτωση των θέσεων της Επιτροπής Αγώνα για το ΜΠΓ.

ŸΝα απομακρυνθεί κάθε ετερόκλητη και ασύμβατη λειτουργία από το χώρο του Πάρκου (π.χ. ΕΠΟ) και να κλείσουν οι παράνομοι δρόμοι.

ŸΝα επιλυθεί το ιδιοκτησιακό, με άμεση παραχώρηση στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου των εκτάσεων που προβλέπει ο ν.732/77.

ŸΝα συγκροτηθεί δημόσιος φορέας, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου, με συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων και των κοινωνικών συλλογικοτήτων των πολιτών.