1921/19-10-2019

ΨΗΦΙΣΜΑ   

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

 

Να επαναλειτουργήσει πλήρως το Γηροκομείο Αθηνών

 

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση για την κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στο Γηροκομείο Αθηνών αφού:

α)   Από τις 9 πτέρυγες λειτουργούν μόνο 2

β)    Σήμερα φιλοξενούνται περίπου 130 ηλικιωμένοι, ενώ πριν 14 χρόνια ήταν περίπου 450

γ)    Σήμερα υπάρχουν περίπου 100 εργαζόμενοι, ενώ πριν 14 χρόνια εργάζονταν περίπου 350

δ)    Τα χρέη του Γηροκομείου ανέρχονται συνολικά περίπου σε πάνω από 45 εκατομμύρια (προς το ΙΚΑ, Εφορία, εργαζόμενους), παρά τα 900 περίπου ακίνητα που έχει στην κατοχή του

ε)    Καθυστερεί και καρκινοβατεί (επί τρία χρόνια από τότε που κηρύχθηκε έκπτωτη η προηγούμενη Διοίκηση), η διαδικασία εκλογής αιρετής διοίκησης (η τελευταία αιρετή εκλέχτηκε το 2012), αφού οι προσωρινές διοικήσεις αλλάζουν συνεχώς μετά από ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες.

Δυστυχώς όλα δείχνουν, ότι το Γηροκομείο Αθηνών, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1864 (ούτε την περίοδο της κατοχής δεν ανέστειλε τη λειτουργία του), οδηγείται στην πλήρη απαξίωση και πιθανόν κατάργηση προξενώντας σε φτωχούς ηλικιωμένους τραγικά αδιέξοδα.

 

Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση

Απαιτούμε απ΄ όλους τους αρμόδιους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο Αθηναίων), να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε:

1)         Να επαναλειτουργήσουν όσα κτίρια έκλεισαν (μετά βέβαια από τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης – ανακαίνισης), ώστε να δεχθούν υπερήλικες που έχουν ανάγκη περίθαλψης και στέγασης. Η συνολική δυναμικότητα όλων των κτιρίων είναι περίπου 700 ηλικιωμένοι.

2)    Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στο προσωπικό.

3)    Να επαναλειτουργήσουν τα μαγειρεία, μετά βέβαια από τις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης. Τα μαγειρεία με τη μεγάλη δυναμικότητά τους (5.000 μερίδες ημερησίως), θα μπορούσαν να βοηθήσουν και το Δήμο Αθηναίων, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σίτισης των αστέγων και των οικονομικά ανήμπορων συνανθρώπων μας.

4)    Να κηρυχθεί όλο το κτιριακό συγκρότημα διατηρητέο για τη μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Όλο το οικόπεδο (για να προστατευθεί), πρέπει να χαρακτηριστεί ως Γηροκομείο.

5)    Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της δικαιοσύνης. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία και υπεξαίρεση κατά 3 μελών του προηγούμενου αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου.

       Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου, έχει υποχρέωση μέχρι τέλους Οκτωβρίου 2019 να υποβάλλει ‘’έγκληση προς την εισαγγελία, για να συνεχιστεί η δίκη.

6)    Να προκηρυχθούν επιτέλους εκλογές για αιρετή διοίκηση. Ο Δήμος Αθηναίων να παρέμβει άμεσα προτείνοντας νέο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο (απ΄ το Πρωτοδικείο) με συναίνεση δια παραταξιακή.

7)    Να ισχυροποιηθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων σε περίπτωση κακοδιαχείρισης.

8)    Να περάσει εξ ολοκλήρου το Γηροκομείο στον έλεγχο και την ευθύνη του κράτους.

Η πρόνοια για την Τρίτη ηλικία δεν πρέπει να αφήνεται ούτε στα διάφορα σωματεία ούτε στα     χέρια ιδιωτών και φιλάνθρωπων.

Είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσοι την χρειάζονται.

 

Αποφασίζουμε

Να επιδιώξουμε συναντήσεις με τους αρμόδιους (Δήμο Αθηναίων, Περιφέρεια, Κυβέρνηση, κόμματα) και παράλληλα να προετοιμαστούμε, ανάλογα και με τις εξελίξεις, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας (συγκέντρωση διαμαρτυρίας – πορεία κ.λπ.)  

 

                                                               ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                `                            Η Γραμματέας

 

Μ.Ζωίδης                                                                     Ε.Παπαδήμα