Ενημερωτικό - Προσφυγικές Κατοικίες επί της οδού Πανόρμου 29/9/2018

Ενημερωτικό - Προσφυγικές Κατοικίες επί της οδού Πανόρμου   29/9/2018

Πάγια είναι η θέση του συλλόγου μας (επανειλημμένες οι ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων)

 

    1. Για να κηρυχθούν διατηρητέες οι προσφυγικές κατοικίες επί της οδού Πανόρμου (Αριστερά και δεξιά) , ώστε να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και η αρχιτεκτονική κληρονομιά.

 

    1. Για να προστατευθούν , από την αυθέρετη καταπάτηση , όλοι οι χώροι (Δρόμοι) ενδιάμεσα των κατοικιών που ανήκουν στο δημόσιο.

    2. Για να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου η δημόσια έκταση (λειτουργεί ήδη ως παρκάκι), μεταξύ των προσφυγικών κατοικιών και της οδού Λ.Ριανκούρ , έκτασης περίπου 400τ.μ

      Επισημένουμε ότι ο προσφυγικός συνοικισμός έχει εμβαδόν 5220τ.μ εκ των οποίων ο οικοδομημένος χώρος είναι σχεδόν 1720τ.μ και οι ελεύθεροι χώροι 3500τ.μ

      Οι διώροφες προσφυγικές κατοικίες της οδού Πανόρμου οικοδομήθηκαν για να στεγάσουν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας του 1922, το χρονικό διάστημα 1930-1932 , με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος περί οργανωμένης δόμησης που κυριάρχησαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

 

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτό το οικιστικό που είναι σημαντικό λόγω της ιστορικής και της μικρής κλίμακας στην περιοχής μας , που διακρίνεται για την έντονη πυκνοδόμηση και υπερδόμηση ( Συντελεστής Δόμησης : 3,6 , οκταόοφα κτίρια)

Τυχόν κατεδάφισης των προσφυγικών κατοικιών (και στη θέση τους ανέγερση 8όροφου μεγαθηρίου κάλυψης εδάφους 3654τμ) θα απέβαινε σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της πόλης γενικότερα (''σβήσιμο '' της ισορικής και αρχιτεκτονικής μνήμης)

Ας σημειωθεί πως μετά και από έντονες αντιδράσεις του συλλόγου μας , το συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ'αριθ 225/2000 απόφαση του απέτρεψε την κατεδάφιση των προσφυγικών κατοικιών και την κατασκευή στη θέση τους μεγάλου υπέργειου γκαράζ.

Ο Σύλλογος μας με επανειλημμένες ενέργεις του (υπομνήματα , παραστάσεις , συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας , δεντροφυτεύσεις κλπ), έχει απαιτήσει από το Δήμο Αθηναίων και τα αρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) να εγκαταλείψουν την αδράνεια τους και να πάρουν άμεσα μέτρα για να προωθηθούν τα παραπάνω αιτήματα μας.

Στην πρόθεση μας είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να εντείνουμε ακόμη πιο πολύ τιςε πιέσεις μας , κύρια μέσα από την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων , καθώς και την κοινή δράση και με άλλους φορείς.

Είναι θετικό ότι με τη βασική μας θέση για κήρυξη ως διατηρητέων των προσφυγικών κατοικιών συμφωνούν οι επιστημονικοί σύλλογοι πολεοδόμων , Αρχιτεκτόνων , Μηχανικών Δημοσίου.