Nα διασωθούν οι προσφυγικές κατοικίες επί της οδού Πανόρμου

Ο Σύλλογός μας, με ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών του, και τη σύμφωνη γνώμη των άλλων φορέων της περιοχής μας, αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια, για να διασωθούν οι προσφυγικές κατοικίεςεκατέρωθεν της οδού Πανόρμου βόρεια και νότια αυτής (κοντά στη Λ. Κηφισίας), ώστε να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά και η ιστορική μνήμη. Επισημαίνουμε ότι ο Σύλλογός μας, πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής μας, ώστε τελικά και με τη συμβολή πολλών άλλων φορέων (Συλλόγων Αρχιτεκτόνων, Πολεοδόμων, ΤΕΕ κ.λπ.), να κηρυχθούν ως διατηρητέες οι προσφυγικές κατοικίες επί της οδού Λ. Αλεξάνδρας που μοιάζουν με τις προσφυγικές κατοικίες επί της οδού Πανόρμου σε μια όμως μεγαλύτερη κλίμακα (στην Λ. Αλεξάνδρας υπάρχουν 8 συγκροτήματα 3 ορόφων προσφυγικών κατοικιών) Ο Σύλλογός μας μετά από ενωτικούς αγώνες των κατοίκων, κατάφερε το 2000 να αποτρέψει την κατεδάφιση των προσφυγικών κατοικιών επί της οδού Πανόρμου, ώστε στη θέση του να ανεγερθεί 5όροφο υπέργειο γκαράζ «σταθμός μετεπιβίβασης αυτοκινήτων» κάλυψης εδάφους 5,5 στρεμμάτων με καταστήματα στο ισόγειο, όπως είχε αποφασίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από πρόταση της «Αττικό Μετρό».

Δημοσιευμένο στις Σάββατο, 29 Σεπτέμβριος 2018 10:54 Προβολές: 260

Ενημερωτικό - Προσφυγικές Κατοικίες επί της οδού Πανόρμου   29/9/2018

Πάγια είναι η θέση του συλλόγου μας (επανειλημμένες οι ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων)

  1. Για να κηρυχθούν διατηρητέες οι προσφυγικές κατοικίες επί της οδού Πανόρμου (Αριστερά και δεξιά) , ώστε να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και η αρχιτεκτονική κληρονομιά.

  1. Για να προστατευθούν , από την αυθέρετη καταπάτηση , όλοι οι χώροι (Δρόμοι) ενδιάμεσα των κατοικιών που ανήκουν στο δημόσιο.

  2. Για να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου η δημόσια έκταση (λειτουργεί ήδη ως παρκάκι), μεταξύ των προσφυγικών κατοικιών και της οδού Λ.Ριανκούρ , έκτασης περίπου 400τ.μ

   Επισημένουμε ότι ο προσφυγικός συνοικισμός έχει εμβαδόν 5220τ.μ εκ των οποίων ο οικοδομημένος χώρος είναι σχεδόν 1720τ.μ και οι ελεύθεροι χώροι 3500τ.μ

   Οι διώροφες προσφυγικές κατοικίες της οδού Πανόρμου οικοδομήθηκαν για να στεγάσουν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας του 1922, το χρονικό διάστημα 1930-1932 , με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος περί οργανωμένης δόμησης που κυριάρχησαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτό το οικιστικό που είναι σημαντικό λόγω της ιστορικής και της μικρής κλίμακας στην περιοχής μας , που διακρίνεται για την έντονη πυκνοδόμηση και υπερδόμηση ( Συντελεστής Δόμησης : 3,6 , οκταόοφα κτίρια)

Τυχόν κατεδάφισης των προσφυγικών κατοικιών (και στη θέση τους ανέγερση 8όροφου μεγαθηρίου κάλυψης εδάφους 3654τμ) θα απέβαινε σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της πόλης γενικότερα (''σβήσιμο '' της ισορικής και αρχιτεκτονικής μνήμης)

Ας σημειωθεί πως μετά και από έντονες αντιδράσεις του συλλόγου μας , το συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ'αριθ 225/2000 απόφαση του απέτρεψε την κατεδάφιση των προσφυγικών κατοικιών και την κατασκευή στη θέση τους μεγάλου υπέργειου γκαράζ.

Ο Σύλλογος μας με επανειλημμένες ενέργεις του (υπομνήματα , παραστάσεις , συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας , δεντροφυτεύσεις κλπ), έχει απαιτήσει από το Δήμο Αθηναίων και τα αρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) να εγκαταλείψουν την αδράνεια τους και να πάρουν άμεσα μέτρα για να προωθηθούν τα παραπάνω αιτήματα μας.

Στην πρόθεση μας είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να εντείνουμε ακόμη πιο πολύ τιςε πιέσεις μας , κύρια μέσα από την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων , καθώς και την κοινή δράση και με άλλους φορείς.

Είναι θετικό ότι με τη βασική μας θέση για κήρυξη ως διατηρητέων των προσφυγικών κατοικιών συμφωνούν οι επιστημονικοί σύλλογοι πολεοδόμων , Αρχιτεκτόνων , Μηχανικών Δημοσίου.

 

Δημοσιευμένο στις Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 15:55 Προβολές: 539

Περισσότερα:

Δημοσιευμένο στις Τετάρτη, 06 Ιανουάριος 2016 10:17 Προβολές: 990

Να κηρυχθούν διατηρητέες οι προσφυγικές κατοικίες επί της Πανόμου

 Πάγια είναι η θέση του Συλλόγου μας για την κήρυξη ως διατηρητέων των προσφυγικών κατοικιΑλεξάνδρας ών της Πανόρμου, όπως κηρύχτηκαν και οι προσφυγικές κατοικίες της Λ., οι οποίες κτίστηκαν την ίδια περίοδο (δεκαετία του 1930).

Χαρακτηριστικό είναι το ψήφισμα (6/24.4.2013) της Γ.Σ. Των καθηγητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ , όπου επισημαίνεται ότι ''υποστηρίζουμε σθεναρά τη διατήρηση του συγκροτήματος της Πανόρμου , τη συντήρηση και ανάδειξη των κτιρίων ,....,τη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων , με στόχο την ελεύθερη χρήση τους από τους κατοίκους της γειτονιάς''.

Επίσης, η απόφαση (1002/13.6.2013) του Δ.Σ. Του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ,στην οποία αναφέρεται ότι πρέπει ''κατόπιν Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού να εκπονηθεί αρμοδίως μελέτη ανάπλασης της περιοχής ...θα διατηρεί την πολεοδομική κλίμακα με ιστορική αναφορά στην παλιά χρήση ώστε να αναβαθμίζεται το υφιστάμενο αστικό τοπίο''. Μετά τις παρεμβάσεις μας στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Απρίλης 2013) και την γνωμοδότησή του , η υπόθεση εκκρεμεί στον Δήμο Αθηναίων για τις δικές του ενέργειες (απόφαση Δ.Σ. Κλπ), χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει τίποτε.

Ο Σύλλογός μας κάλεσε , για μια ακόμη φορά, (Υπόμνημα με αρ.πρωτ.150520/4.5.2015) , τον Δήμο Αθηναίων να συνεχίσει να υποστηρίζει τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (με αρ.368/2010, 549/2010 ) καθώς και τη θέση του Συλλόγου μας για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου των προσφυγικών της Πανόρμου που  συνοπτικά προβλέπουν:

1.Την κήρυξη των κτιρίων ως διατηρητέων

2.Την θεσμοθέτηση των  κοινόχρηστων χώρων (κοινόχρηστο πράσινο και πεζόδρομοι)

3.Τον καθορισμό συγκεκριμένων χρήσεων γης όπως κατοικία, πολιτιστικά κτίρια κλπ.

Τέλος ο Σύλλογός μας έχει αναφερθεί για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν, έχοντας κάνει παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία (τα οποία  είναι και φέροντα στοιχεία) των προσφυγικών κατοικιών, χωρίς να μας έχει γνωστοποιήσει η Πολεοδομία του Δήμου σε επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, αν έχει πραγματοποιήσει τους σχετικούς στατικούς ελέγχους επικινδυνότητας, σε χώρους όπου καθημερινά συχνάζουν πολλοί άνθρωποι ,στη πλειοψηφία τους νέοι. Πέραν αυτών, υπάρχει (κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο) η όχληση των περιοίκων  από την μεταμεσονύκτια ηχορύπανση .

    Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να μεριμνήσει για τα παραπάνω (προώθηση της διαδικασίας τροποποίησης του σχεδίου, έλεγχο τυχόν επικινδυνότητας των κτιρίων  και λειτουργίας των καταστημάτων χωρίς την όχληση των περιοίκων .

 

 

Πάρκο ΚΑΠΑΨ

Στιγμιότυπα από δράσεις

Οπτικοακουστικό υλικό