Να επαναλειτουργήσει πλήρως το Γηροκομείο Αθηνών 25/11/2018

1804/25-11-2018

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Να επαναλειτουργήσει πλήρως το Γηροκομείο Αθηνών

 

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση, για την κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στο Γηροκομείο Αθηνών αφού:

α)        Από τις 9 πτέρυγες λειτουργούν μόνο 2

β)         Σήμερα φιλοξενούνται περίπου 100 ηλικιωμένοι, ενώ πριν 13 χρόνια ήταν περίπου 450 και οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν  καλύτερη από τις σημερινές.

γ)         Σήμερα υπάρχουν περίπου 80 εργαζόμενοι, ενώ πριν13 χρόνια εργάζονταν περίπου 350.

δ)         Τα χρέη του Γηροκομείου ανέρχονται συνολικά περίπου σε πάνω από 35 εκατομμύρια [προς το ΙΚΑ, Εφορία και εργαζόμενους (≈ 6 εκατ.)], παρά τα 1000 περίπου ακίνητα που έχει στην κατοχή του.

ε)         Καθυστερεί και καρκινοβατεί (επί δύο χρόνια από τότε που κηρύχθηκε έκπτωτη η προηγούμενη Διοίκηση), η διαδικασία εκλογής αιρετής διοίκησης, αφού οι προσωρινές διοικήσεις αλλάζουν συνεχώς, μετά από ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες.

Δυστυχώς όλα δείχνουν, ότι το Γηροκομείο Αθηνών, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1864 (ούτε την περίοδο της κατοχής δεν ανέστειλε τη λειτουργία του), οδηγείται στην πλήρη κατάργηση προξενώντας σε φτωχούς ηλικιωμένους τραγικά αδιέξοδα, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που η οικογένεια (που στηρίζει κατά κανόνα τους ηλικιωμένους), αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης.

Επισημαίνουμε ακόμη ότι ο χώρος του Γηροκομείου έκτασης 50 στρεμμάτων, αποτελεί έναν ελεύθερο χώρο – όαση για την περιοχή μας – και φοβόμαστε μήπως βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αποκαλύφθηκαν άλλωστε πρόσφατα έγγραφα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση μέλους της προσωρινής διοίκησης (Απρίλης 2017),

«που πιστοποιούν ότι γινόντουσαν συνεννοήσεις για την μετατροπή του χώρου του Γηροκομείου ήδη από το 2008 σε εμπορικό κέντρο. Ακόμη επίσημο έγγραφο του 2014 που απευθύνεται στη διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας γης με θέμα την αλλαγή των όρων δόμησης και χρήσης γης σε τμήμα του οικοπέδου του Γηροκομείου».

Επισημαίνουμε επίσης πως με την τροπολογία 1467/7-5-2014 του Νόμου 4262/2014 «περί εξυγίανσης Σωματείων, Ιδρυμάτων «με χρέη στο Δημόσιο, δίνεται η δυνατότητα στην Εταιρεία Αξιοποίησης Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), μετά από εισήγησή της – σχέδιο εξυγίανσης – και έγκριση απ’ τον αρμόδιο Υπουργό, να δεσμεύσει και «αξιοποιήσει» (πιθανόν εκποιήσει), το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση,

Απαιτούμε απ’ όλους τους αρμόδιους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο Αθηναίων), να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε:

1)         Να επαναλειτουργήσουν όσα κτίρια έκλεισαν (μετά βέβαια από τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης – ανακαίνισης),  ώστε να δεχθούν υπερήλικες που αυτή τη στιγμή είναι άστεγοι ή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Η συνολική δυναμικότητα όλων των κτιρίων είναι περίπου 700 ηλικιωμένοι.

2)         Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στο προσωπικό.

3)         Να επαναλειτουργήσουν τα μαγειρεία, μετά βέβαια από τις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης. Τα μαγειρεία με την μεγάλη δυναμικότητά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν και το Δήμο Αθηναίων ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σίτισης των αστέγων και των οικονομικά ανήμπορων συνανθρώπων μας. Είμαστε ριζικά αντίθετοι, στην επιχειρούμενη από την τωρινή προσωρινή διοίκηση εκχώρηση της εκμετάλλευσης των μαγειρείων σε ιδιώτες.

4)         Να μειωθούν τα τροφεία που είναι πολύ υψηλά, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

5)         Να τηρείται αυστηρά η διάταξη του καταστατικού λειτουργίας του Γηροκομείου «το 50% των γερόντων να είναι άποροι».

6)         Να κηρυχθεί όλο το κτιριακό συγκρότημα διατηρητέο για την μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Όλο το οικόπεδο (για να προστατευθεί), πρέπει να χαρακτηριστεί ως Γηροκομείο.

7)         Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της δικαιοσύνης (τώρα κινούνται με ρυθμό χελώνας). Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία και υπεξαίρεση κατά 3 μελών του προηγούμενου αιρετού Διοικητικού

Συμβουλίου.

8)         Να ολοκληρωθούν επί τέλους οι διαδικασίες για την εκλογή αιρετής διοίκηση και να μπορεί να ψηφίζει όποιος πολίτης θέλει να είναι μέλος σύμφωνα με το καταστατικό.

9)         Να ισχυροποιηθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων σε περίπτωση κακοδιαχείρισης.

10)      Να περάσει εξ’ ολοκλήρου το Γηροκομείο στον έλεγχο και την ευθύνη τους κράτους. Η πρόνοια για την Τρίτη ηλικία δεν πρέπει να αφήνεται ούτε στα διάφορα σωματεία ούτε στα χέρια ιδιωτών και φιλάνθρωπων. Είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσοι την χρειάζονται.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019   -   ΏΡΑ 6ΜΜ

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΠΑΨ (ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΨΑ)