Η διάσωση του Γηροκομείου Αθηνών παραμένει ζητούμενο

Η διάσωση του Γηροκομείου Αθηνών παραμένει ζητούμενο (από εφημερίδα συλλόγου) Νοέμβρης 2017

Το Γηροκομείο Αθηνών , που ιδρύθηκε το 1864 (στη γειτονιά μας , επί των οδών Λάμψα και Λεωφ Κηφισίας εγκαταστάθηκε το 1906), που δεν διέκοψε τη λειτουργία του ούτε στη διάρκεια της κατοχής , συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προσωρινής διοίκησης , που ορίστηκε τον Οκτώβριο 2016 από το Δήμο Αθηναίων (πρόεδρος από τον Απρίλιο είναι ο Γιώργος Σαγρεδάκης , που είναι και μέλος του Δ.Σ του συλλόγου μας), για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων (καλύτερη σίτιση κλπ), για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι , για να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες εξυγίανσης του Γηροκομείου ,
Η διάσωσή του και η πλήρης επαναλειτουργία του παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Συγκεκριμένα λειτουργούν μόνο 3 πτέρυγες σε σύνολο 9. Φιλοξενούνται 110 ηλικιωμένοι, ενώ πριν 10 χρόνια ήταν περίπου 400. Οι εργαζόμενοι είναι 100 ενώ πριν 10 χρόνια ήταν περίπου 350. Το χρέος του Γηροκομείου ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια (προς το ΙΚΑ , εφορία, εργαζόμενους στο Γηροκομείο).
Ο Συλλογός μας χρόνια τώρα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Γηροκομείο, πρώτα και κύρια γιατί έτσι μπορούν να βρουν μια διέξοδο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας , κύρια άποροι.
Παράλληλα ο χώρος του Γηροκομείου αποτελεί μια πράσινη όαση για τη γειτονιά μας. Είναι ένας πανέμορφος χώρος 55 στρεμμάτων ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπατο , παιχνίδι για τα παιδιά μας , επικοινωνία, πολιτιστικές δράσεις , συναναστροφή με τους ηλικιωμένους κλπ.
Συνεχίζουμε επομένος τους αγώνες μας από κοινού και με άλλους φορείς
1) Για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης –ανακαίνισης, ώστε να επαναλειτουργήσουν όλες οι αίθουσες.
2) Για να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι και παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων – υπερκείμενων αρχών (Κυβέρνηση , Περιφέρεια Αττικής , Δήμος Αθηναίων), σε περίπτωση κακοδιοίκησης –κακοδιαχείρισης.
3) Για να διασφαλιστεί η χρηστή - διαφανής διαχείρηση της τεράστιας περιουσίας του Γηροκομείο Αθηνών (περίπου 1000 ακίνητα)
4) Για να μειωθούν τα τροφεία, που είναι πολύ υψηλά ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της έντονης οικονομικής και
ανθρωπιστικής κρίσης.
5) Για να τηρείται αυστηρά η διάταξη του καταστατικού λειτουργίας του Γηροκομείο «το 50% των γερόντων να είναι άποροι».
6) Για να κηρυχθεί η χρήση του χώρου για Γηροκομείο (και φυσικά τα κτίρια που έχουν μεγάλη αρχιτεκτονική αξία) ως διατηρητέα. Παράλληλα έτσι θα προστατευθεί αυτός ο όμορφος πολύτιμος χώρος που απειλείται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ανθρωπιστικής – οικονομικής κρίσης, με τους άστεγους, νεόπτωχους, ανέργους να αυξάνονται συνεχώς, είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη διάσωσης του Γηροκομείου Αθηνών ώστε να εκπληρώνεται ο βασικός σκοπός του που είναι:
Άρθρο 2: «Η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών είναι
φιλανθρωπικό σωματείο, το οποίο έχει σκοπό κυρίως την δωρεάν αρωγή, διαμονή, σίτιση, ιατρική παρακολούθηση,πρόσκαιρη νοσηλεία, … κλπ., προσώπων ενδεών, τα οποία δεν έχουν κανένα πόρο ζωής και αδυνατούν να εργασθούν ένεκα ασθενείας ή γήρατος ….κ.λπ.».
Η εξυγίανση και πλήρης επαναλειτουργία του Γηροκομείου, ώστε να συνεχιστεί το τεράστιο κοινωνικό του έργο, θεωρείται και ιστορικά αναγκαία ως χρέος στη μνήμη όσων ανθρώπων ευεργέτησαν το Γηροκομείο με τα κληροδοτήματα.
Η πρόνοια για την Τρίτη ηλικία δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά δικαίωμα και όταν αυτό το δικαίωμα καταπατείται, πρέπει να διεκδικείται.