Δημοσιευμένο στις Κυριακή, 26 Νοέμβριος 2017 15:04 Προβολές: 144

Η διάσωση του Γηροκομείου Αθηνών παραμένει ζητούμενο (από εφημερίδα συλλόγου) Νοέμβρης 2017

Το Γηροκομείο Αθηνών , που ιδρύθηκε το 1864 (στη γειτονιά μας , επί των οδών Λάμψα και Λεωφ Κηφισίας εγκαταστάθηκε το 1906), που δεν διέκοψε τη λειτουργία του ούτε στη διάρκεια της κατοχής , συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προσωρινής διοίκησης , που ορίστηκε τον Οκτώβριο 2016 από το Δήμο Αθηναίων (πρόεδρος από τον Απρίλιο είναι ο Γιώργος Σαγρεδάκης , που είναι και μέλος του Δ.Σ του συλλόγου μας), για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων (καλύτερη σίτιση κλπ), για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι , για να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες εξυγίανσης του Γηροκομείου ,
Η διάσωσή του και η πλήρης επαναλειτουργία του παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Συγκεκριμένα λειτουργούν μόνο 3 πτέρυγες σε σύνολο 9. Φιλοξενούνται 110 ηλικιωμένοι, ενώ πριν 10 χρόνια ήταν περίπου 400. Οι εργαζόμενοι είναι 100 ενώ πριν 10 χρόνια ήταν περίπου 350. Το χρέος του Γηροκομείου ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια (προς το ΙΚΑ , εφορία, εργαζόμενους στο Γηροκομείο).
Ο Συλλογός μας χρόνια τώρα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Γηροκομείο, πρώτα και κύρια γιατί έτσι μπορούν να βρουν μια διέξοδο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας , κύρια άποροι.
Παράλληλα ο χώρος του Γηροκομείου αποτελεί μια πράσινη όαση για τη γειτονιά μας. Είναι ένας πανέμορφος χώρος 55 στρεμμάτων ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπατο , παιχνίδι για τα παιδιά μας , επικοινωνία, πολιτιστικές δράσεις , συναναστροφή με τους ηλικιωμένους κλπ.
Συνεχίζουμε επομένος τους αγώνες μας από κοινού και με άλλους φορείς
1) Για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης –ανακαίνισης, ώστε να επαναλειτουργήσουν όλες οι αίθουσες.
2) Για να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι και παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων – υπερκείμενων αρχών (Κυβέρνηση , Περιφέρεια Αττικής , Δήμος Αθηναίων), σε περίπτωση κακοδιοίκησης –κακοδιαχείρισης.
3) Για να διασφαλιστεί η χρηστή - διαφανής διαχείρηση της τεράστιας περιουσίας του Γηροκομείο Αθηνών (περίπου 1000 ακίνητα)
4) Για να μειωθούν τα τροφεία, που είναι πολύ υψηλά ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της έντονης οικονομικής και
ανθρωπιστικής κρίσης.
5) Για να τηρείται αυστηρά η διάταξη του καταστατικού λειτουργίας του Γηροκομείο «το 50% των γερόντων να είναι άποροι».
6) Για να κηρυχθεί η χρήση του χώρου για Γηροκομείο (και φυσικά τα κτίρια που έχουν μεγάλη αρχιτεκτονική αξία) ως διατηρητέα. Παράλληλα έτσι θα προστατευθεί αυτός ο όμορφος πολύτιμος χώρος που απειλείται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ανθρωπιστικής – οικονομικής κρίσης, με τους άστεγους, νεόπτωχους, ανέργους να αυξάνονται συνεχώς, είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη διάσωσης του Γηροκομείου Αθηνών ώστε να εκπληρώνεται ο βασικός σκοπός του που είναι:
Άρθρο 2: «Η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών είναι
φιλανθρωπικό σωματείο, το οποίο έχει σκοπό κυρίως την δωρεάν αρωγή, διαμονή, σίτιση, ιατρική παρακολούθηση,πρόσκαιρη νοσηλεία, … κλπ., προσώπων ενδεών, τα οποία δεν έχουν κανένα πόρο ζωής και αδυνατούν να εργασθούν ένεκα ασθενείας ή γήρατος ….κ.λπ.».
Η εξυγίανση και πλήρης επαναλειτουργία του Γηροκομείου, ώστε να συνεχιστεί το τεράστιο κοινωνικό του έργο, θεωρείται και ιστορικά αναγκαία ως χρέος στη μνήμη όσων ανθρώπων ευεργέτησαν το Γηροκομείο με τα κληροδοτήματα.
Η πρόνοια για την Τρίτη ηλικία δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά δικαίωμα και όταν αυτό το δικαίωμα καταπατείται, πρέπει να διεκδικείται.
 

Δημοσιευμένο στις Πέμπτη, 11 Φεβρουάριος 2016 11:48 Προβολές: 501

Συνεχίζουμε -κλιμακώνουμε- τους αγώνες μας

Ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων – εργαζομένων

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016  ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα)  Ώρα 6μμ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κραυγή αγωνίας και Διαμαρτυρίας

Προς:  1) κ. Κατρούγκαλο, Υπουργό Εργασίας

            2) κ. Φωτίου, Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης

            3) κ. Δούρου, Περιφερειάρχη

            4) κ. Θανοπούλου, Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής

            5) κ. Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα

            6) κ. Καμίνη, Δήμαρχο Αθηναίων

            7) κ. Παπαχελά, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

 

Θέμα: «Να επαναλειτουργήσει πλήρως το Γηροκομείο Αθηνών

 Σας μεταφέρουμε για μία ακόμη φορά, την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση που επικρατεί στο Γηροκομείο Αθηνών.

Α) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

•          Από τα 11 υπάρχοντα κτίρια, λειτουργούν μόνο 3. Με μεγάλο κίνδυνο σύντομα να κλείσει και άλλο κτίριο.

•          Σήμερα φιλοξενούνται 130 περίπου ηλικιωμένοι, ενώ πριν 6-7 χρόνια ήταν περίπου 370.

•          Το υπάρχον (ηρωικό) προσωπικό που δεν πληρώνεται την μισθοδοσία του από τον Σεπτέμβριο του 2010, ανέρχεται σε 100 εργαζόμενους ενώ πριν 6-7 χρόνια ήταν 320.

•          Οι συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων συνεχώς χειροτερεύουν. Η σίτιση, θέρμανση, περίθαλψη συνεχώς υποβαθμίζονται.

•          Τα μαγειρεία έκλεισαν και οι ηλικιωμένοι σιτίζονται με κακής ποιότητας φαγητού από catering.

•          Το Γηροκομείο από την εικόνα ενός βιώσιμου και υγιούς Ιδρύματος πριν 10 χρόνια, σήμερα δίνει την εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης. Οι συχνές ερωτήσεις στην Βουλή αποκαλύπτουν χρέη ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ και πολλές εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις για πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ. του Γηροκομείου Αθηνών.

Δυστυχώς όλα δείχνουν πως το Γηροκομείο Αθηνών οδηγείται στην πλήρη κατάργηση και το οριστικό λουκέτο.

Ας σημειωθεί πως το Γηροκομείο Αθηνών που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1864 (ούτε την περίοδο της Κατοχής δεν ανέστειλε την λειτουργία του), έχει στην κατοχή του περίπου 1.000 ακίνητα και Κληροδοτήματα.

Επισημαίνουμε ακόμη ότι ο χώρος του Γηροκομείου Αθηνών που είναι 55 στρέμματα αποτελεί μία όαση στην περιοχή των Αμπελοκήπων και έναν από τους λίγους ελεύθερους εναπομείναντες χώρους. Φοβούμαστε μήπως βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Β) ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ

1)   Να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα κτίρια που έκλεισαν ώστε να δεχθούν υπερήλικες που αυτήν την στιγμή ζουν άστεγοι ή κάτω από άθλιες συνθήκες (υπολογίζονται περίπου σε 30.000 οι άστεγοι σε όλη την Ελλάδα), ενώ Δομές σαν το Γηροκομείο Αθηνών θα μπορούσαν να επιχορηγηθούν  από την Ευρωπαϊκής Ένωση (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους -ΤΕΒΑ-), ή μέσω του προγράμματος στέγασης και επανένταξης, ή άλλων πόρων Κρατικής χρηματοδότησης (νόμοι 2646/1998, 4052/2012, 4254/2014, 4320/2015, 4331/2015 κ.λπ.).

2)   Να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα ύψους 6.7 εκατομμυρίων ευρώ, στο προσωπικό που παρά τις δύσκολες συνθήκες προσφέρει τις υπηρεσίες του καθημερινά με αυταπάρνηση.

3)   Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα ποιότητας της σίτισης, θέρμανσης, περίθαλψης και συντήρησης των κτιρίων.

4)   Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα μαγειρεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Δήμο Αθήνας, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σίτισης των αστέγων και των οικονομικά ανήμπορων συνανθρώπων μας.

5)   Να ισχυροποιηθεί το νομικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι και παρεμβάσεις των αρμόδιων Φορέων σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης-κακοδιοίκησης.

6)   Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης που σήμερα είναι πολύ χρονοβόρες με αποτέλεσμα την γιγάντωση των προβλημάτων των Ιδρυμάτων.

Η Κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων πρέπει α αναλάβουν άμεσα σε συνεργασία τις κατάλληλες πρωτοβουλίες

Δημοσιευμένο στις Τετάρτη, 06 Ιανουάριος 2016 11:35 Προβολές: 609

    Το Γηροκομείο Αθηνών κυριολεκτικά καταρρέει . Απ’ τις  9 πτέρυγες λειτουργούν μόνο 2.                        Νοέμβρης 2015

    Εργαζόμενοι απολύονται. Δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα. Τα μαγειρεία έκλεισαν και οι τρόφιμοι σιτίζονται με κέτεριγκ.

    Οι συνθήκες διαβίωσης των εναπομεινάντων τροφίμων συνεχώς χειροτερεύουν.

    Απ’ την άλλη εκατοντάδες συμπολίτες μας , άστεγοι και άλλοι φτωχοί υπερήλικες την περίοδο μάλιστα αυτής της έντονης οικονομικής κρίσης θα μπορούσαν να βρουν στέγη , στοργή και σίτιση στο Γηροκομείο με τα ωραία κτίρια , τα σύγχρονα μαγειρεία , τον ωραίο υπαίθριο χώρο. 

    Οι ευθύνες της πολιτείας (Υπουργεία Οικονομικών, κοινωνικής αλληλεγγύης , εργασίας) όπως και της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου Αθηναίων είναι τεράστιες.

    Αδιαφορία , ανικανότητα , κινήσεις αναποτελεσματικές σε ρυθμούς χελώνας , υποσχέσεις χωρίς πρακτικό αντίκρισμα κλπ.

Ο Σύλλογος μας σε στενή συνεργασία με τον σύλλογο εργαζομένων του Γηροκομείου και την επιτροπή αλληλεγγύης των κατοίκων συνεχίζει τις προσπάθειες του με παραστάσεις στους αρμοδίους αλλά και κινητοποιήσεις-πορείες των κατοίκων και των εργαζομένων.

    Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας απαιτώντας:

1. Να επαναλειτουργήσει πλήρως το Γηροκομείο.

2. Να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα.

3. Να λειτουργήσουν τα μαγειρεία.

    Το σοβαρό αυτό ζήτημα θα απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση του μας ώστε να ληφθούν οι ανάλογες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. 

     

 

 

Πάρκο ΚΑΠΑΨ

Στιγμιότυπα από δράσεις

Οπτικοακουστικό υλικό