Πάρκο Γουδή

Ο σύλλογος μας αγωνίζεται σε συνεργασία με την δραστήρια επιτροπή αγώνα και άλλους φορείς για να αξιοποιηθεί η μεγάλη έκταση στο Γουδή ως μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου χωρίς εμπορευματοποίηση.

 Αμεσοι στόχοι ειναι 1)η κατεδάφιση του μπαντμιντον σύμφωνα με την απόφαση υπ. αρ. 1970/2012 του συμβουλίου επικρατείας. 2) η κατάργηση των δρόμων εντός του πάρκου ( μόνο πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι) 3) η απαγόρευση οποιουδήποτε νέου κτίσματος. 4) η απομάκρυνση των στρατοπέδων. 5) η υλοποίηση του σχεδίου γενικής διάταξης

Δημοσιευμένο στις Σάββατο, 28 Ιανουάριος 2017 13:56

Κατηγορία: Πάρκο Γουδή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Τηλ. Επικοιν.: 6972408401,6977230154,6944914529             Αθήνα 24-1-2017

 

      Θέσεις της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

 

Η Επιτροπή μας σε περίπτωση αλλαγής του Π.Δ 187/Δ/11 θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν υπ΄όψη τα εξής:

1.Το νέο ΠΔ να περιλαμβάνει και το στρατόπεδο Πλέσσα το οποίο περιελάμβανε και η μελέτη του ΕΜΠ και να εντάσσει τα στρατόπεδα Ζορμπά και Φακίνου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΜΠΓ), να καθορίζεται δε χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων που βρίσκονται στο χώρο αυτό.

2. Να περιγράφεται η λύση του ιδιοκτησιακού με σαφές χρονοδιάγραμμα καθώς και ο μηχανισμός παραχώρησης των εκτάσεων οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς.

3. Να θεσμοθετηθεί η άμεση συγκρότηση δημόσιου φορέα διαχείρισης του Πάρκου.

4. Να προβλέπεται η άμεση απομάκρυνση και ο αποκλεισμός κάθε παράτασης λειτουργίας των ασύμβατων και ετρόκλητων κατασκευών όπως του Badminton σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ αρ.1970/2012 καθώς και της ΕΠΟ και να αποδοθούν με τον περιβάλλοντα χώρο τους στο Πάρκο.

5. Να περιληφθούν στον πυρήνα του Πάρκου και οι εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα (σημερινή ΕΤΑΔ). Προς τούτο να συμπεριληφθεί στη σελίδα 6 στο (α) : «και τις εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα.

6. Να προβλέπεται στο ΠΔ όχι μόνο η απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων εντός του Πάρκου αλλά και η κατάργηση των δρόμων οι οποίοι ευρίσκονται στο πυρήνα του. Εντός του πυρήνα να μην κατασκευαστεί κανένας χώρος στάθμευσης υπόγειος ή υπέργειος.

7. Το ποσοστό 5% το οποίο επιτρεπόταν σύμφωνα με ΠΔ187/Δ/11 για τις επεκτάσεις των υφιστάμενων κτιρίων να εφαρμόζεται μόνο για τις ανάγκες σταθερότητας των κτιρίων (θεμελιοδομή, υποστηλώσεις, αντισεισμικές μελέτες κλπ.).

8.Να απαγορευθεί οποιαδήποτε ανέγερση κτιρίου στον πυρήνα του Πάρκου.

9.Σε περίπτωση ακύρωσης του ΠΔ 187/Δ/11, να απαγορευθεί κάθε είδους οικοδομική εργασία, καθώς και η έκδοση οικοδομικών αδειών στην προβλεπόμενη έκταση για τη  δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή μέχρι την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος.

 

                                                                        Η Γραμματεία της Επιτροπής

                                                                             Νανά Βαφείδη

                                                                             Γιώργος Βοζικάκης

                                                                             Μιχάλης Ζωίδης

                                                                             Φώτης Νταουντάκης

                                                                             Αλεξάνδρα Παναγούλα

 

Δημοσιευμένο στις Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2016 16:01

Κατηγορία: Πάρκο Γουδή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Τηλ. Επικοιν.6972408401,69449145529, 6977230154 Αθήνα 6-12-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 2 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μαζική προσέλευση η ημερίδα της Επιτροπής Αγώνα με θέμα: «Αθήνα πόλη εχθρική στα πάρκα και το πράσινο», σε αίθουσα στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ, Λάκωνος 9.

Παρουσιάστηκαν οι παρακάτω τρεις(3) εισηγήσεις από ισάριθμους εισηγητές:

1. Αντώνης Μαούνης (Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων – Τμήμα Αττικής) με θέμα: «Ιστορική αναδρομή στην υφαρπαγή του ελεύθερου δημόσιου χώρου».

2.Γεράσιμος Σκλαβούνος (ΔΡ πολεοδόμος – χωροτάκτης) με θέμα: «Διεκδικητικό κίνημα για τους ελεύθερους χώρους. Οι αγώνες οι ήττες και οι νίκες».

3. Γιώργος Βοζικάκης (Μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα) με θέμα: «Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή».

Α. Ο Αντώνης Μαούνης τόνισε ότι η υφαρπαγή του ελεύθερου δημόσιου χώρου έχει ταυτόχρονη ιστορία με το ελληνικό κράτος. Από τον Καποδίστρια και τους Βαυαρούς έγινε κάποια προσπάθεια διανομής, αλλά πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε πολιτική προικοδότηση σε διάφορους γηγενείς, με πρόσχημα την τιμητική αποκατάσταση αγωνιστών του 21 και των απογόνων τους. Από το 1871 έως τις αρχές του 20ου αιώνα, με την Αγροτική Μεταρρύθμιση, προέκυψε ο κατακερματισμός και η μικρή αγροτική ιδιοκτησία ενταγμένη στην καπιταλιστική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Τότε έχουμε την πρώτη μαζική υφαρπαγή δημόσιας γης,

Η δεύτερη μαζική υφαρπαγή συνέβη σε άμεση συνάρτηση με την επίλυση του προβλήματος της αποκατάστασης των προσφύγων του 1922, απόρροια και αυτή των τυχοδιωκτισμών της αστικής τάξης.

Μαζική υφαρπαγή, με άνθιση της αυτοτελώς αυθαίρετης δόμησης, υπήρξε μετά το τέλος εμφύλιου πολέμου. Δίπλα σε αυτά, μετά το 1950, ομάδες με ισχυρή κοινωνική πρόσβαση σε κέντρα εξουσίας προχωρούν σε υφαρπαγή δασικών δημόσιων γαιών, παραλιών κλπ. με προβληματικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Σταθερός άρπαγας η Εκκλησία (400.000 στρέμματα), χωρίς να υπολογίζονται οι ιδιοκτησίες των πατριαρχείων, της Εκκλησίας της Κρήτης και διάφορα κτίσματα, που βασίζονται όλα αυτά σε χρυσόβουλα και χοτζέτια, χωρίς σαφή προσδιορισμό των ιδιοκτησιών αλλά με άρτια νομική στήριξη.

Η έλλειψη του κτηματολογίου, η διαφθορά, η ανοχή και η υπόγεια συναλλαγή των κρατικών υπηρεσιών σε καταπατήσεις δασικών και δημόσιων εκτάσεων δημιούργησαν μακροχρόνιες αντιδικίες των καταπατητών με το Δημόσιο. Η πολιτική γης λειτούργησε ως εργαλείο εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων και κατευνασμού των λαϊκών αναγκών, που προέκυπταν από την εσωτερική μετανάστευση.

Στη δεκαετία του 90 ο δημόσιος χώρος άρχισε να προσφέρεται ως λεία, βορά σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό έγινε κανόνας την περίοδο των μνημονίων. Με σειρά νομοθετημάτων υπονομεύεται ο σχεδιασμός της πολεοδομικής ανάπτυξης σε αρμονία με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ θεσμοθετούνται ασύμβατες χρήσεις στους ελεύθερους χώρους και στους χώρους πρασίνου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ελληνικού, που παραδόθηκε κυριολεκτικά σφουγγαρισμένο από κάθε προηγούμενη ιστορία κλασική και νεότερη. Το ΤΑΪΠΕΔ όρισε πρόθυμους αρχιτέκτονες και δικηγόρους, για να υλοποιήσουν αυτές τις κατευθύνσεις, ενώ σταθερός παραμένει και ο τρόπος υφαρπαγής μέσα από τα ΣΔΙΤ. Τέτοια εταιρεία έφτιαξε και το ΥΠΕΘΑ για την αξιοποίηση της περιουσίας του. Από αυτό διαφαίνεται ότι ο αγώνας για τη λύση του ιδιοκτησιακού, στη περίπτωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, προοιωνίζεται μακρύς και ο ν.732/1977 δεν πρόκειται να εφαρμοστεί παρά μόνο με μεγάλης κλίμακας σύγκρουση.

Β. Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Σκλαβούνος αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης για το κίνημα της προστασίας του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων και επικεντρώθηκε στη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων, που συγκροτήθηκε το 1996 αλλά και στη δράση της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τα δύο αυτά θέματα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα εκείνη την κρίσιμη ιστορική περίοδο. Τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο στους ελεύθερους χώρους - περιβάλλον, όσο και στη διαφθορά, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων και το δημόσιο χρέος τα ζούμε οδυνηρά όλοι μας.

Αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχίες των κινημάτων πολιτών ( αποτροπή της κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδή και στο Βοτανικό, κτιρίου της ΔΕΗ σε χώρο δίπλα στο Γηροκομείο Αθηνών, Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στο άλσος Ρηγίλλης και Ριζάρη, αποτροπή κλεισίματος και επιβολής εισιτηρίου στο λόφο Φιλοπάππου- Πνύκας, δημιουργία πάρκων στο χώρο του ΚΑΠΑΨ, στην Κύπρου και Πατησίων, στη Ναυαρίνου κά). Υπήρξαν βέβαια και ήττες δεδομένου του συντριπτικού συσχετισμού δυνάμεων. Το κίνημα των πολιτών βρέθηκε απέναντι σε μια αδίστακτη μιντιακή οικονομική εφοπλιστική ολιγαρχία και το πολιτικό προσωπικό, που την υπηρετεί, εκμεταλλευόμενοι « εν αγαστή σύμπνοια» κυρίως τον απατηλό μύθο των Ολυμπιακών αγώνων, που αποδείχτηκε βρόγχος για το λαό και τη χώρα.

Γ. Ο Γιώργος Βοζικάκης αναφέρθηκε στη συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα στις 13 Απριλίου στο Πάρκο Χωροφυλακής και στη συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος ο οποίος εξέφρασε τη βούληση και δεσμεύτηκε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα λειτουργήσουν συντονισμένα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα εκκρεμή ζητήματα. Στο μεταξύ μεσολάβησε ο ανασχηματισμός, ο Υπουργός κος Σκουρλέτης έφυγε από το ΥΠΕΝ και προς το παρόν τίποτα συγκεκριμένο δεν υπάρχει παρά μόνο: ότι οι συνεννοήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους του ΥΠΕΝ και του Υπουργείου Άμυνας, οι οποίες όμως προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

Αναφέρθηκε ακόμη, και τη θεώρησε θετική εξέλιξη, στην εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να μην ακυρωθεί το Π.Δ187/Δ11. Συμπλήρωσε, όμως, ότι στοχεύουμε στην άρση των αντινομιών του Π.Δ και στην απομάκρυνση των ετερόκλητων και οχληρών λειτουργιών, που αναιρούν την έννοια του Μητροπολιτικού Πάρκου. Επεσήμανε δε ότι η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος είναι παραπάνω από πιθανή, το οποίο θα εναρμονίζεται με το 4277/2014 (Νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας) και λαμβάνοντας υπόψη τις πολυποίκιλες πιέσεις, χρειάζεται έντονη προσοχή από τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την προστασία του Υμηττού. Είναι γνωστό, ακόμη, ότι η ΕΤΑΔ από καιρό έχει ζητήσει την «αξιοποίηση» του χώρου που αποκτήθηκε από τα Ολυμπιακά Ακίνητα, σε κατεύθυνση τελείως αντίθετη με το αίτημα της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Η νομιμότητα αυτής της παραχώρησης ελέγχεται και έγινε αυτό, διότι ο Δήμος Αθηναίων δε διεκδίκησε την ολοκλήρωση της παραχώρησης των εκτάσεων που προβλέπει ο ν.732/77, όπως δεν προέβη σε κάποια ενέργεια για αποκατάσταση της νομιμότητας μετά την υπ΄αρ. 1970/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αυθαίρετο το Μπάντμιντον, παρά τις οχλήσεις της Επιτροπής Αγώνα. Σχετικά με το Δήμο Αθηναίων απαρίθμησε τις προσπάθειες της Επιτροπής μας για τον ορισμό της Διαπαραταξιακής Επιτροπής στο Δήμο Αθηναίων, η οποία κατέληξε σε προτάσεις που ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δυστυχώς ούτε η ομάδα εργασίας που προέβλεπε η 15η πρόταση δεν έχει συσταθεί.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο αγώνας για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή είναι ένα αγώνας για το μέλλον, που πρέπει να δοθεί τώρα, διαφορετικά τετελεσμένα γεγονότα θα καταστρέψουν όποια ευκαιρία έχουμε ακόμη για ένα καλύτερο περιβάλλον στην πόλη μας. Είναι σίγουρο, όμως, ότι χωρίς μαζικές κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να λυθεί τίποτα.

Τέλος παρουσίασε τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα, που είναι τα εξής:

Να ενσωματωθούν οι θέσεις της Επιτροπής Αγώνα σε οποιαδήποτε προσαρμογή του Π.Δ 187/Δ/11.

Να εφαρμοστεί επιτέλους η απόφαση του ΣτΕ 1970/2012, με την οποία κηρύχθηκε αυθαίρετη η μόνιμη εγκατάσταση του Μπάντμιντον.

Να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με ενσωμάτωση των θέσεων της Επιτροπής Αγώνα.

Να απομακρυνθεί κάθε ετερόκλητη και ασύμβατη λειτουργία από το χώρο του Πάρκου (π.χ. ΕΠΟ) και να κλείσουν οι παράνομοι δρόμοι.

Να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό, με άμεση παραχώρηση στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου των εκτάσεων που προβλέπει ο ν.732/1977.

Να συγκροτηθεί δημόσιος φορέας που θα αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου.

Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που δόθηκαν στην Επιτροπή μας στις 13-4-2016 και δημοσιεύτηκαν στον τύπο εκείνες τις μέρες.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ Κα Ιουλία Δρούγα και ανακοίνωσε ότι η αρμόδια Διεύθυνση Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ σχεδιάζει νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, σε εναρμόνιση με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για αυτό ζητήθηκε αναβολή της σχετικής συζήτησης ενώπιον του ΣτΕ, η οποία τελικά θα γίνει στις 10 Μαρτίου 2017.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Βαφείδη Νανά

Βοζικάκης Γιώργος

Ζωίδης Μιχάλης

Νταουντάκης Φώτης

Παναγούλα Αλεξάνδρα

 

Δημοσιευμένο στις Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016 15:28

Κατηγορία: Πάρκο Γουδή

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Τηλ. Επικοιν. 6972408401,6944914529, 6977230154 Αθήνα 22-11-2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:

« Η Αθήνα πόλη εχθρική στα πάρκα και το πράσινο»

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 ώρα 7μμ

σε αίθουσα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ Λάκωνος 9

Α. Εισηγήσεις:

1.Αντώνης Μαούνης, ( Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής)

«Ιστορική αναδρομή στην υφαρπαγή του ελεύθερου δημόσιου χώρου.»

2.Γεράσιμος Σκλαβούνος, (ΔΡ.Πολεοδόμος-Χωροτάκτης)

«Διεκδικητικό κίνημα για τους ελεύθερους χώρους. Οι αγώνες, οι ήττες και οι νίκες.»

3. Γιώργος Βοζικάκης, (Μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα) «Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.»

Β. Παρεμβάσεις :

1. Δρούγα Ιουλία, ( Αρχιτέκτων Μηχανικός, στέλεχος Υπουργείου Περιβάλλοντος- Δ/νση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και περιαστικών Περιοχών)

«Αναφορές στις εξελίξεις στην προστασία του ορεινού όγκου Υμηττού και του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή»

2.Γιώργος Πατρίκιος, (Επίκουρος Καθηγητής Δ.Π.Θ, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου)

«Διαδικασίες προώθησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή»

Γ. Παρεμβάσεις Φορέων – πολιτών.

Δ. Διευκρινίσεις εισηγητών.

Ε. Αποφάσεις – Ψήφισμα.

Είσοδος ελεύθερη

 

Δημοσιευμένο στις Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2016 21:22

Κατηγορία: Πάρκο Γουδή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Τηλ. Επικοιν.6972408401, 6944914529, 6977230154

Αθήνα 24-5-2016

 

 

5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ - ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟ

Η κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη χειροτέρευση της ζωής των λαών συνιστά μείζον πολιτικό πρόβλημα απότοκο της αρπακτικής φύσης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

Στη Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού τον περασμένο Δεκέμβρη, παρότι στα λόγια όλοι αναγνώρισαν τους κινδύνους μη αντιστρέψιμων καταστροφών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη, παρότι χαρακτηρίστηκε ιστορική από τους αρχηγούς των ισχυρών κρατών, οι στόχοι, που τέθηκαν, είναι κατώτεροι και αναντίστοιχοι των αναγκών.

Ακόμα όμως και αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθούν, αν λάβουμε υπόψη την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, τους οξύτατους ανταγωνισμούς που προκύπτουν από αυτήν, την παρατεταμένη οικονομική κρίση, το καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που καθιστούν αβάσταχτο το κόστος για τα λαϊκά στρώματα, καθώς και τη διαρκώς αυξανόμενη εμπορευματοποίηση ακτών, αιγιαλών, δασών και γενικότερα του δημόσιου ελεύθερου χώρου

Οι δραματικές εξελίξεις στο παράλιο μέτωπο και η συνακόλουθη προώθηση της εκποίησης του Ελληνικού, η «ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ» που ξανάπιασε δουλειά στις Σκουριές, η παρακμή του Πεδίου Άρεως, η οριστική ταφόπλακα του Πάρκου στον Ελαιώνα είναι γεγονότα που εντείνουν την ανησυχία μας και μας υποχρεώνουν να ανεβάσουμε τις «στροφές» της αγωνιστικής διεκδίκησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Η Επιτροπή Αγώνα έχει δεσμευτεί να κάνει τα πάντα, ώστε η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή να γίνει υπόθεση του πιο πλατιού μαζικού κινήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση, για να γίνει αυτό, είναι να γνωρίσει ο λαός και η νεολαία της Αθήνας, τη ζωντανή φύση του Πάρκου, τον πλούτο της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας, την ανεκτίμητη αξία που έχει ένας χώρος, τόσο κοντά στην τσιμεντόπληκτη Πρωτεύουσα, που δε χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς χιλιόμετρα για να τον προσεγγίσει και να τον απολαύσει.

Πολύτιμος οδηγός και συμπαραστάτης σε αυτή μας την προσπάθεια θα είναι ο γεωπόνος Κώστας Τάτσης, Γραμματέας των Γεωπόνων του Κόσμου, ο οποίος θα κάνει την παρουσίαση του οπτικοακουστικού υλικού για τον εσωτερικό κόσμο του Πάρκου.

Σας περιμένουμε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 και ώρα 19.30 στην
αίθουσα του Πάρκου ΚΑΠΑΨ Λάκωνος 9.

Όσο περισσότεροι συμπολίτες μας γνωρίσουν την ομορφιά και τη χρησιμότητα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, τόσο πιο αποτελεσματικά θα το υπερασπιζόμαστε.

ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:             

Ÿ Άμεση εφαρμογή της απόφασης 1970/2012 της Ολομέλειας του ΣτΕ: ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ.

Ÿ Επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με κεντρική Πρωτοβουλία.

Ÿ Απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών από το Πάρκο Γουδή (π.χ. ΕΠΟ) και κλείσιμο των παράνομων δρόμων.

Ÿ Σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης του Πάρκου με επαρκή χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.

Ÿ Ολοκλήρωση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης, με ενσωμάτωση των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

 

Δημοσιευμένο στις Δευτέρα, 04 Απρίλιος 2016 13:54

Κατηγορία: Πάρκο Γουδή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

                                                                                    Αθήνα 27-3-2016

                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΜΠΓ) αποτελεί ένα σημαντικό πόλο υπερτοπικού υψηλού πρασίνου, το μοναδικό σήμερα μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο σε μία Αθήνα, που διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, μόλις 2,5 τ.μ., ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Από την άλλη η Αθήνα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δε διαθέτουν Μητροπολιτικό Πάρκο, δηλαδή μεγάλο σε έκταση χώρο με υψηλό και πυκνό πράσινο, με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και δυνατότητες ψυχαγωγίας.

Δυστυχώς όμως, αντί να διαφυλαχθεί ο χώρος αυτός, να αναδειχθεί και να προσφέρει την ευεργετική του επίδραση στη ζωή των κατοίκων της πολύπαθης Αθήνας, δέχτηκε συντριπτικά χτυπήματα αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων. Στον πυρήνα του Πάρκου χωροθετήθηκαν μια σειρά ετερόκλητες και ιδιαίτερα οχληρές λειτουργίες: το Μπάντμιντον και τα γραφεία της ΕΠΟ, που έφεραν τους παράνομους δρόμους, την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και στάθμευση των αυτοκινήτων, ακυρώνοντας έτσι ακόμη και την ιδέα της υπάρξεως ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο Γουδή και συγχρόνως καταστρατηγώντας όσα προβλέπουν ο ν.732/77,ο ν.1515/85 (Ρυθμιστικό της Αθήνας), η Μελέτη του Πολυτεχνείου, η απόφαση του Σ.τ.Ε 1970/2012 και το Π.Δ.187/Δ/11.

Παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής μας, το αίτημα της πλήρους διαμόρφωσης και λειτουργίας του Πάρκου δεν βρίσκει, μέχρι σήμερα, θετική ανταπόκριση από το Υ.Π.ΕΝ., την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους Αθήνας, Ζωγράφου και Πάπάγου-Χολαργού. 

Για να αντιστραφεί αυτή η επικίνδυνη στασιμότητα και θεωρώντας ότι η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον, όταν γίνει υπόθεση του πιο πλατιού μαζικού κινήματος, οργανώνουμε συγκέντρωση

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 ώρα 6 μμ στην είσοδο του Πάρκου Χωροφυλακής (Μεσογείων) και πορεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωσή μας, να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην υλοποίηση του (ΜΠΓ) υψηλού και πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση.

Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος  να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε:

ŸΝα ματαιωθεί η ακύρωση του Π.Δ 187/Δ/11, η οποία επικρέμεται από τη μη εφαρμογή της οδηγίας 2001/42/ΕΚ(Έκδοση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

ŸΝα εφαρμοστεί επιτέλους η απόφαση του Σ.τ.Ε 1970/2012 με την οποία κηρύχθηκε αυθαίρετη η μόνιμη εγκατάσταση του Μπάντμιντον.

ŸΝα ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του (ΜΠΓ) (Έγκριση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης), με ενσωμάτωση των θέσεων της Επιτροπής Αγώνα για το ΜΠΓ.

ŸΝα απομακρυνθεί κάθε ετερόκλητη και ασύμβατη λειτουργία από το χώρο του Πάρκου (π.χ. ΕΠΟ) και να κλείσουν οι παράνομοι δρόμοι.

ŸΝα επιλυθεί το ιδιοκτησιακό, με άμεση παραχώρηση στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου των εκτάσεων που προβλέπει ο ν.732/77.

ŸΝα συγκροτηθεί δημόσιος φορέας, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου, με συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων και των κοινωνικών συλλογικοτήτων των πολιτών.

 

Δημοσιευμένο στις Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2016 23:11

Κατηγορία: Πάρκο Γουδή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Τηλ. Επικοινωνίας: 69449145296944914529, 69722842086972284208, 69744773886974477388                                                                                                                                                                                Αθήνα7-2-2016               

                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 με επιτυχία η ημερίδα της Επιτροπής Αγώνα με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή και η σημασία του αστικού και περιαστικού πρασί­νου», με ομιλητές τους: Ελένη Πορτάλιου π. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, ενεργή στα κινήματα για την πόλη και το περιβάλλον και Δημήτρη Μαυράκο Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Στην εισήγησή της, που συνοδευόταν από προβολή σλάιτς, η Ελένη Πορτάλιου τόνισε τα δομικά συστημικά προβλήματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, τα οποία υπονο­μεύουν τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων, με την κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων, τη βύθιση στη φτώχεια εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, την αρπαγή καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τις πολυεθνικές για παραγωγή βιοκαυσίμων, την άναρχη επέκταση των μεγαλουπόλεων, οι οποίες διογκώνονται συνεχώς από την αναγκαστική με­τακίνηση κατεστραμμένων αγροτικών πληθυσμών τσιμεντοποιώντας όλο και περισσότε­ρους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Τόνισε όμως και το μήνυμα ελπίδας, που στέλνουν οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των λαών παρά την άγρια καταστολή.

Στη χώρα μας και ειδικότερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το λεηλατημένο ήδη από την αυ­θαίρετη δόμηση, τα προβλεπόμενα τρία Μητροπολιτικά Πάρκα: Γουδή, Ελαιώνας, Ελληνικό κινδυνεύουν άμεσα. Το Ελληνικό έχει μπει σε διαδικασία εκποίησης, ενώ και σε άλλες πε­ριοχές καταστρέφονται μοναδικοί βιότοποι είτε με ρυπογόνες δραστηριότητες (π.χ. Σκου­ριές Χαλκιδικής) είτε  με ανεξέλεγκτη χωροθέτηση και αυτών ακόμη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (π.χ. ανεμογεννήτριες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα).

Ο Δημήτρης Μαυράκος παρουσίασε ένα αναλυτικό χρονικό με διαφάνειες και σχεδιαγράμ­ματα, όπου αναλύθηκαν οι διάφορες φάσεις οριοθέτησης και προσδιορισμού του χώρου Γουδή ως Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Έκανε ,ακόμη, εκτενή αναφορά στα σοβαρά προ­βλήματα των ετερόκλητων και ασύμβατων χρήσεων, που υπονομεύουν την ίδια την υπό­σταση του Πάρκου (Μπάντμιντον, ΕΠΟ, παράνομοι δρόμοι, ανεξέλεγκτη στάθμευση και το τελευταίο «κατόρθωμα» η εγκατάσταση του σκοπευτικού συλλόγου «ΑΘΛΟΣ») που εμποδί­ζουν την εφαρμογή και αυτού ακόμη του ΠΔ187/Δ/2011. Αναφέρθηκε στο τέλμα που έχει περιπέσει η κατάρτιση του Σχεδίου Γενικής Διάταξης και στη μη εφαρμογή της υπ΄αρ. 1970/2012 απόφασης του ΣτΕ, με την οποία κηρύχθηκε αυθαίρετη η μόνιμη εγκατάσταση του Μπάντμιντον.

Τόσο ο Δημήτρης Μαυράκος, όσο και άλλοι ομιλητές τόνισαν ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρειας Αττικής, μέχρι τώρα, δεν έχουν δρομολογήσει λύσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, αλλά και ότι ο Δήμος Αθηναίων αδιαφορεί και δεν υλοποιεί τις δικές του αποφάσεις (522/14 και 686/15).

Επιβεβαιώθηκε ακόμα μία φορά η αποφασιστικότητα της Επιτροπής Αγώνα να αγωνιστεί με όλους τους τρόπους, χωρίς να λυπηθεί κόπο και χρόνο, για να γίνει το Πάρκο Γουδή πραγματικότητα, ανάσα και πνεύμονας ζωής για το λαό της Αθήνας αλλά και του Λεκανο­πεδίου Αττικής.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, περιβαλλο­ντικών κινήσεων και δημοτικών παρατάξεων.

  Η Γραμματεία της Επιτροπής

Αγγέλου Θανάσης

Γεωργιόπουλος Νίκος

 Ζωίδης Μιχάλης

Μαυράκος Δημήτρης

Νταουντάκης Φώτης

 

Πάρκο ΚΑΠΑΨ

Στιγμιότυπα από δράσεις

Οπτικοακουστικό υλικό